Viime viikolla vanhoja tavaroita selatessani löysin Seuralehden vuodelta 1977. Kannessa hehkuteltiin kuninkaallista riemua, kun Ruotsin kruunuprinsessa Victoria oli juuri syntynyt. Kaikki ruotsalaiset olivat innoissaan jopa he, jotka haaveilivat tasavallasta. Itseäni kiinnosti kuitenkin enemmän sivulla 34 oleva juttu, joka kertoi Seuran testiryhmän matkasta Los Pacosiin. Kuvia oli paljon ja yksi kuva Fuengirolan Paseolta kertoi omaa selvää tarinaansa siitä, miten turismi on muuttanut koko Etelä Espanjan aivan toisenlaiseksi viimeisten 47 vuoden aikana ja tahti tuntuu vaan kiihtyvän.

Massaturismi kuohuttaakin Espanjassa kuten niin monessa muussakin suositussa matkakohteessa. Turismin negatiivisista vaikutuksista puhutaan yhä enemmän. Asuntojen vuokrat ja niiden hinnat ovat nousseet niin korkeiksi, ettei paikallisilla asukkailla ole niihin enää varaa. Kohonneen hintatason lisäksi monet ovat huolissaan rikollisuuden kasvusta, ympäristön tilan huononemisesta ja espanjalaisten perinteiden ja kulttuurin säilymisestä.

Ratkaisuja tilanteeseen yritetään kuumeisesti löytää mm. turistivuokrauksen rajoittamisella, turistiverolla ym. Samalla on kuitenkin ilmiselvää, että turismi tuo myös alueelle paljon työpaikkoja ja tuloja, mutta missä kulkee kohtuuden raja. Oikean tasapainon löytyminen olisi kaikkien etu. On myös hyvä muistaa, että vaikka kohonneet hinnat ym. harmittavat turisteja niin espanjalaisille itselleen ne tuottavat usein ylitsepääsemättömiä ongelmia. Oikea suhde turismia ja espanjalaista elämäntyyliä olisi kaikille varmasti paras ratkaisu. Aurinkoa, lämpöä, valoa ja kauniita hiekkarantoja riittää kyllä kaikille haluk

kaille.