4. ALUEEN JA ASUMISMUODON VALINTA

ALUEEN VALINTA

Itselle mieluisan alueen valitseminen on usein vaikeaa. Kannattaa aloittaa tutustumalla Costa del Solin eri osiin netissä, kyselemällä mielipiteitä tuttavilta tai vaikkapa lukemalla oppaan kaksi ensimmäistä osaa. Jos on mahdollista lomailla siellä ennen ostoprosessin aloittamista, tilanne helpottuu. Voit ajella eri alueilla, selvitellä niiden palvelutarjontaa, ympäristöä ja liikkumismahdollisuuksia. Nettien asuntoilmoituksista saa jonkinasteisen yleiskuvan eri   alueiden hintatasoista, joskin jotkut ilmoituksista voivat olla melkoisen harhaanjohtavia. Espanjan lainsäädäntö ei vaadi yhtä tarkkoja tietoja asuntojen ilmoittelussa ja markkinoinnissa. 

Kaikilla alueilla on tarjolla kaiken tyyppisiä asuntoja. Valinta ei ole helppoa. Tärkeitä kriteereitä ovat tietysti oma budjetti, kulkuyhteydet varsinkin, jos et halua käyttää autoa, arkipäivän asioiden hoitoon liittyvät tekijät, harrastusmahdollisuudet, ystäväpiiri ym. Erittäin tärkeä tekijä aluetta valittaessa on se, aiotko myös vuokrata asuntoasi, kun et sitä itse käytä. Parhaat vuokrakohteet sijaitsevat mahdollisimman lähellä rantaa ja kaikkia palveluja. Nämä kohteet ovat kalliimpia, mutta tuovat vastaavasti parempaa vuokratuottoa. Usein riittää hintojen laskuun jo muutaman sadan metrin matka rannasta poispäin. Asuntoa ostaessa on tärkeää tarkistaa, että kyseistä asuntoa saa vuokrata eteenpäin. Kaikissa taloyhteisöissä se ei ole mahdollista.

Jos haet asuntoa ainoastaan omaan käyttöösi, voit enemmän keskittyä omiin toivomuksiisi. Onko merinäköala tärkeä tai edes tarpeellinen? Mitä kauemmaksi rannikosta mennään, sitä edullisemmaksi asunnot tulevat. Rantakohteiden lisäksi kannattaakin olla kiinnostunut myös sisämaan alueista. Rannallehan aina pääsee helposti. Monet maaseutualueet ovat todella viehättäviä ja hintataso niissä selvästi alhaisempi. Kauniit vuoristomaisemat ovat monen mielestä jopa merimaisemia hienommat. Golfratojen vierestä löytyy myös paljon kauniita ja usein melko edullisia asuinalueita.

ASUMISMUODON VALINTA

Viimeistään asumismuotoa valittaessa on hyvä selvittää tarkoin oma budjettisi. Kun asuntoa aletaan hakea, on realistinen budjetti ensiarvoisen tärkeää. Eri asuinalueiden välillä saattaa olla melkoiset hintaerot. On turhaa kuluttaa aikaa katsomalla liian kalliita ja vastaavasti myös liian halpoja asuntoja, joiden laatu ei vastaa lainkaan asetettuja toiveita. Hintahaarukkaa kannatta tietysti pitää ja toivoa, että haluamasi kohde löytyy mahdollisimman edullisesti. Etukäteen on myös hyvä tietää, tarvitaanko rahoitukseen pankkilainaa. Lainaa on mahdollista saada Espanjasta, mutta sen käsittelyajat ovat usein melko pitkiä. Tästä lisää myöhemmin. 

Valinnassa on tehtävä paljon päätöksiä. Huvila, rivitalo vai huoneisto? Kuinka suuri asunnon on oltava? Etsitkö kaupungin aktiviteettia, aidattua asuinaluetta tai kohdetta maaseudulta? Uusi tai käytetty? Onko se lähellä merta vai ehkä hieman kauempana? Kuinka suuri terassi on toiveena? Onko sinulla auto tai käytätkö julkista liikennettä? Huomiota kannattaa kohdistaa myös liikenteen meluun, hissin olemassaoloon ym. ym. Moni ajattelee, että ensimmäisen asunnon voi ostaa hieman koemielessä ja vaihtaa myöhemmin sopivampaan. Tällöin on kuitenkin hyvä muistaa, että asunnon ostoon sisältyy aina vähintään 10 % lisäkuluja ja sama päätee myyntiinkin. Ei näin ollen ole kovin halpaa vaihtaa asuntoa usein, ellei sen arvoa pysty esim. remontilla parantamaan. Mahdollisia remontteja tehtäessä on myös hyvä muistaa, että ne ovat verotuksessa vähennyskelpoisia ainoastaan silloin, kun remontit on rekisteröity virallisesti ja niihin kohdistuvat laskut ovat lainmukaisesti tehtyjä.

Kerrostaloasunto eli piso

Suurin osa alueella myydyistä kiinteistöistä on kerrostaloasuntoja. Kerrostaloasunnot sopivatkin erinomaisesti kakkosasunnoksi ja vuokrakäyttöön. Ne ovat muita asumismuotoja edullisemmat ja asuminen niissä on vaivatonta. Laitat vain oven kiinni perässäsi lähtiessäsi käymään Suomessa. Viheralueiden hoidosta ei tarvitse kantaa huolta. Hintaan vaikuttaa ratkaisevasti asunnon sijainti, kunto, huoneiden lukumäärä, uima-allas, terassin koko ja asunnon ilmansuunta. Muita tekijöitä ovat valoisuus, huoneratkaisut, rakennusvuosi, asumiskulut, lämmityssysteemi, asuinkerros ja hissi. Nämä ovat kaikki tekijöitä, mitä kannattaa itsekin huomioida oston yhteydessä.

Etukäteen on hyvä ajatella, kuinka suurta asuntoa tarvitset ja jos teet siellä etätöitä, onko kunnollisen työpisteen sijoittaminen asuntoon mahdollista. Espanjalaisissa asunnoissa on usein melko hankala pohjaratkaisu. Keskellä on pitkä käytävä, johon yhdistyy monta pientä huonetta. Tilavat ja valoisat asunnot eivät ole aivan itsestään selvyyksiä. Tosin asunnoissa on harvoin paljon kantavia seiniä, joten niistä saa melko helposti remontoitua avarampia ja valoisampia vaihtoehtoja, joskin ostohinta tällöin hieman nousee. Valinnassa kannattaa huomioida myös talon yhteiset sisä- ja ulkotilat eli kuinka hyvin taloyhteisöstä on huolehdittu. Hissi on monelle täysin välttämättömyys ja autotalli on todella hyvä lisä, joskin hintaan selvästi vaikuttava tekijä. 

Yksi tärkeä ero espanjalaisessa kaupanteossa koskee kerrostaloasuntoja. Myös niiden kauppa on kiinteistökauppaa eli taloyhtiöitä tai asunto-osakkeita ei täällä ole. Asiakas siis ostaa erillisen kiinteistön ja samalla osuuden tonttiin kuuluvasta maasta. Suomessa ostetaan asunto-osakeyhtiön osakkeita. Tämä saattaa joskus tuoda myös ongelmia asunnon neliöiden ilmoittelemisessa. Tontin osuus on saatettu laskea mukaan, kuten joskus myös terassin neliöt.  Kauppatavasta johtuen omistajalla on vastuu asunnostaan eli, jos tulee esim. vesiongelmia, niin korjaus on itse järjestettävä ja valitettavasti myös maksettava. Vakuutukset ovat tärkeitä, joskin niiden korvaustaso on huono. Ehdottomasti parasta on, jos ”tuttavapiiriin” kuuluu luotettava remonttimies. Kaupanteon yhteydessä asunnoista on usein myös erittäin vaikeaa saada kunnollisia pohjapiirustuksia. Kaikki asioita, jotka kummastuttavat monesti suomalaisia ostajia. 

Asukasyhdistys hoitaa talon yhteisiä asioita. Siihen valitaan asukkaiden joukosta vapaaehtoisia ja toimintaa johtaa ”presidentti”. Yhdistys päättää vastikkeista ja niiden suuruudesta. Niillä katetaan yhteisten alueiden kunnossapidot kuten talon ulkomaalaukset, valaistus, uima-altaat, portaikot, istutukset ym. Yhdistyksen vuosikokoukset ovat melkoinen tapahtuma. Lähes kaikki asukkaat ovat silloin läsnä ja jokaiselle on jotain sanottavaa. Välillä desibelit nousevat kattoon ja kokouksen vetäjällä on täysi työ saada työrauha säilymään. Yhtiövastineet vaihtelevat melko paljon ja niihin kannattaa erityisesti kiinnittää huomiota, jos on hankkimassa asuntoa edelleen vuokrausta varten. Nehän kuuluvat aina vuokranantajalle. 

Asuntojen laatu on usein erilaista rakennusteknisistä syistä. Rakennukset ovat pääosin betonia ja tiiltä, eikä niihin ole yleensä lisätty eristyksiä. Tämä aiheuttaa paitsi sen, että asunnot ovat talvisin kylmiä niin myös, että kosteusvauriot eivät ole yleensä vakavia ongelmia. Kosteuden aiheuttama vika korjataan, kosteus kuivataan, pintahome pestään pois ja alue maalataan. Tämä on yleensä riittävä toimenpide ja monelle suomalaiselle täysi kauhistus. Toki asunnoista löytyy myös paljon huonoon rakentamiseen liittyviä ongelmia, mutta nekin voivat olla kovin erilaisia kuin Suomessa. 2000 luvulla rakennetut kohteet ovat yleensä selvästi laadukkaampia. 

Kattoterassihuoneisto eli atico

Penthouse eli atico on kerrostalojen ehdottomasti suosituin asunto, ja ne maksavatkin usein jopa puolet enemmän kuin talon muut huoneistot. Aticoon kuuluu lähes aina iso yksityinen terassi, jossa ei ole kattoa vaan aurinkoa koko päivän. Usein ne ovat myös kaksikerroksisia. Ylhäällä on erillinen aurinkoterassi. Näköalat ovat lähes aina hienot ja suosituimmat ovat tietysti ne, jossa on mukana hyvä merinäköala.  

Rivitalo eli casa asdosada

Rivitalo on monelle erittäin hyvä ja mieluinen asumisvaihtoehto. Ne voivat olla joko paritaloja tai toisistaan erillisiä. Asunnoissa on aina oma pieni piha, johon voi suunnitella pienen puutarhan ja grillialueen. Yhteisiä tiloja ovat yleensä uima-allas, yleinen puutarha ja yhteiset oleskelutilat. Monet rivitaloista ovat kaksikerroksisia, ylhäällä on oma pieni kattoterassi. Rivitalo on usein edullinen vaihtoehto, jos haluat rauhallisen asunnon, josta pääsee suoraan ulos. Suurin haittapuoli on naapureiden läheisyys. Vaikka jokaisella on oma piha, naapuri on kovin vieressä. Naapurina voi olla espanjalainen tai monen muun maan kansalainen, jolloin aikataulut ym. voivat olla kovin erilaisia. Yhteisymmärrystä tarvitaan myös yhteisten alueiden hoidossa.

Huvila eli villa

Oikean huvilan löytäminen on usein vieläkin vaikeampi tehtävä. Hintataso on huomattavasti korkeampi ja hinnat vaihtelevat sadoista tuhansista jopa miljooniin. Tarjolla on lukuisia erilaisia vaihtoehtoja, eikä hintavertailua niiden välillä ole aina kovinkaan helppoa tehdä. Omien kriteereiden tarkka asettelu on erittäin tärkeää, koska huviloiden jälleenmyynti ja tarvittaessa vaihtaminen toiseksi on edullisempia asuntoja hankalampaa. Huvilan ostossa keskeistä on jälleen sijainti, tontin ja talon suuruus, ilmansuunta, valoisuus, lämmityssysteemi, huoneratkaisu ja huoneiden lukumäärä. Tärkeää on myös, kuinka helppoa huvilassa on liikkua, onko siinä uima-allas ja millainen piha-alue. Mahdolliset rakentamiset viereisille tonteille on hyvä tarkistaa kuten myös asumiskulut. Jos kohde sijaitsee maaseudulla, rakennuslupien kanssa pitää olla entistä tarkempi, kuten myöhemmin toteamme.

Oikean huvilan valinnassa on tärkeää luottaa myös omiin tuntemuksiin. Joku tuntuu heti alusta alkaen omalta ja niin pitää ollakin. Muista pitää kuitenkin toivelistasi tiiviisti mukana. Tällöin vältyt helpommin tulevilta pettymyksiltä. Kauniita kohteita on tarjolla runsaasti, mutta kaikki eivät ehkä täytä sinun asumiskriteereitäsi. Kompromisseja joudut varmasti tekemään, mutta tärkeimmistä etukäteen laadituista kriteereistä kannattaa yleensä pitää kiinni.

Maatila eli finca

Pandemian jälkeen myös kysyntä maaseututaloista on noussut huomattavasti. Monet ovat alkaneet haaveilla isommasta elintilasta ja maaseudun rauhasta. Pieniä maatiloja onkin myynnissä paljon melko edullisin hinnoin. Jotkut saattavat sijaita melko lähelläkin palveluja, mutta useimmat selvästi maaseudulla. Ne ovat usein erittäin espanjalaistyyppisiä ja melko charmantteja. Ostamisessa täytyy kuitenkin olla aina erittäin varovainen, koska monessa on omistus- ja rakennusoikeuksissa paljon ongelmia. Osa rakennuksista voi olla laittomasti rakennettuja eikä niiden laillistaminen ehkä tule lainkaan onnistumaan.

Tilanteen selvittämiseksi on muutamia vuosia sitten saatettu voimaan laki, jonka perusteella maatalouskäyttöön kaavoitetulla alueella (kaupunkialueen ulkopuolella) myynnissä olevalle kiinteistölle tarvitaan ns. AFO todistus. Se todistaa, ettei kiinteistöön tai maa-alueeseen liity epäselvyyksiä rakennuksissa, omistajuudessa, luvissa​ tai esimerkiksi kiinnityksissä. Myyjä hakee todistuksen henkilökohtaisesti tai valtuuttaa lakimiehensä hankkimaan sen. Luvan saanti edellyttää mm. lailliset sähkö- ja vesiliitännät, asianmukaisen jätehuollon, asuntorakennusten asuttavuuden, laillisen ostosopimuksen sekä kuitit verojen maksusta. 

Jos AFO-todistusta ei ole tilalle hankittu ja tila on myynnissä, tulee hakuprosessi käynnistää mahdollisimman pian. Todistuksen saamisessa voi mennä aikaa ja todistus vaaditaan kauppakirjan allekirjoituksen yhteydessä nähtäväksi. Ilman AFO-todistusta tilan rakennuksia ei voi remontoida eikä tilalle saa kunnallista viemäröintiä, sähköliittymää tai tien kunnostusta. 

Hevostila

Hevostilojen suosio etelä-Espanjassa on sekin noussut viime aikoina selvästi. Moni haluaa muuttaa hevosineen lämpimämpiin ja hevosten treenaamisen kannalta suotuisimpiin olosuhteisiin. Kilpailu- ja harrastusmahdollisuudet ovat ympäristössä hyvät. 

Kunnollisten hevostilojen löytäminen ei kuitenkaan ole todellakaan helppoa. Tässä asiassa omasta erikoisosaamisestamme on ollut paljon hyötyä. Harva välittäjä tuntee hevosalaa ja mitä vaatimuksia hevoset asettavat ostettavalle kohteelle. Hevoset vaativat todella paljon tilaa ja erilaisia rakennusratkaisuja. Maatilalla on tietysti oltava valmiina AFO, mutta myös mielellään hevostenpitoluvat. Niiden saaminen on usein erittäin hankalaa. Jos luvat ovat valmiina, niiden siirtäminen uudelle omistajalle on helpompaa. Tosin omistajan vaihdon yhteydessä lupien siirron edellytyksenä on kaikki uusimmat hevosen pitoa varten tarvittavat määräykset.

Jos hevostilalle on tarkoitus tuoda enintään viisi hevosta ja tilalla on jo hevosluvat (siellä on luvallisesti ollut vaikka vain yksikin hevonen), on luvan saanti usein melko helppoa. Jos hevosia on enemmän, kyse on jo ammattilaisluvista, joiden saanti asuntokaava-alueella on todella hankalaa. Maatalousalueella se on helpompaa, mutta vaatii silloinkin paljon selvittely- ja toteutumistyötä koskien pinta-alaa, lantalaa, viemäröintiä ym. Saanti riippuu myös siitä, onko lähistöllä jo muita tiloja, joilla on voimassa olevat luvat. Lupien selvittelyyn ja hakemiseen on hyvä käyttää juristia.

Uudiskohteet

Uudiskohteiden suosio on sekin ollut nousussa. Moni haluaa asunnon, jossa kaikki on uutta ja modernia. Usein sisustusratkaisuihin voi itse myös jonkin verran vaikuttaa. Pandemian jälkeen markkinoille tuli rakentamiseen monta uuttaa hyvää maa-aluetta, joten uusia asuntoja on rakennettu enemmän ja sen seurauksena niiden kysyntäkin on kasvanut. Kuulostaa siis hyvältä. Asiassa on kuitenkin muutamia seikkoja, jotka on hyvä huomioida. Yleensä asuntojen valmistuminen kestää n. kaksi vuotta, mutta viivästymiset ovat melko yleisiä. Aika saattaa tuntua pitkältä uutta asuntoa odotellessa. Viivästyminen tuo usein mukanaan myös hintojen nousua, koska esim. inflaatio nostaa selvästi rakennuskustannuksia.

Usein uudiskohteita myydään kuvilla, jotka on otettu kohteen parhaimmista asunnoista, joten niistä saattaa saada virheellisen käsityksen halvempien asuntojen tulevasta näkymistä ym. Tilanne kannattaa aina tarkistaa huolellisesti, kun asuntoa valitsee tulevasta myyntikohteesta. Nykyisin pankit seuraavat huomattavasti tarkemmin rakentajien ja taloyhtiöiden taloutta, joten uudiskohteiden hankinta on tullut selvästi turvallisemmaksi. Suositeltavaa on tässäkin tapauksessa käyttää luotettavan juristin apua, joka voi tarkistaa mahdollisimman tarkoin uudiskohteeseen liittyvät lupa- ja rekisteröintiasiat ja tarkistaa myös asuntoon liittyvät sopimusehdot.

Ulkomaalaisena voit myös ostaa maata ja rakentaa kiinteistön itse. Tässä tapauksessa hyvä oikeudellinen neuvonta on vielä tärkeämpää, koska sinun on varmistettava, että maa-alueelle on luvallista rakentaa ja rakentajien kanssa tehdyt sopimukset ovat kaikki asianmukaisia. 

Tässä melkoisesti ajateltavaa asunnon hankkimiseen. Seuraavassa jaksossa siirrymme käytännön asioihin ja aluksi välittäjän valintaan.