3. PÄÄTÖS ASUNNON HANKKIMISESTA COSTA DEL SOLILTA

ONKO NYT HYVÄ AIKA OSTAA ASUNTO COSTALTA

Erilaisten mittareiden mukaan Costa del Solilta kannattaa ostaa nyt asunto. Kansainväliset sijoittajat näkevät alueen todella mielenkiintoisena kohteena seuraavan kymmenen vuoden ajanjaksolla. Muihin kiinnostaviin etelän kohteisiin verrattuna asuntojen hinnat ovat Costalla vielä melko alhaisia. Alueen suosiota voi jonkin verran selittää myös levoton tilanne Euroopassa. Etelä-Espanja tuntuu monesta melko turvalliselta vaihtoehdolta. Yksi syy tilanteeseen on etätöiden voimakas nousu.  Niinpä ulkomaalaisten ostajien lukumäärä nousee jatkuvasti ja mukaan tulee uusia asiakasryhmiä eri maista. Mm. ukrainalaisten osuus on viime aikoina noussut selvästi.

Asunnon hankkimisen riskitekijöitä tällä hetkellä ovat tietysti korkojen nousu ja talousnäkymien heikkeneminen. Hyvien asuntojen kysyntä on kuitenkin edelleen tarjontaa suurempi, mikä pitää hinnat melko korkeina. Asuntojen hintojen selvää laskua ei ole todennäköisesti odotettavissa. Uudet maailman katastrofit voivat tietysti heilauttaa näitäkin ennusteita selvästi. Voihan olla myös niin, että sijoittajille tulee vielä monta hyvää hetkeä tehdä erinomaisia asuntokauppoja. Nyt olisi kristallipallolle käyttöä. Onneksi sitä ei kuitenkaan tarvita Espanjan vahvimpien valttikorttien määrittelyyn; aurinko ja meri ovat tulleet tänne jäädäkseen. Lämpötilojen suhteen ennustaminen voikin sitten olla jo vaikeampaa. Siihen kun ilmeisesti vaikuttaa ilmaston muutokset jo nykyisin melko paljon. 

SEIKAT, JOTKA PUOLTAVAT ASUNNON HANKINTAA JA MUUTTOA

Jos olet haaveillut asunnon hankkimisesta Costa del Solilta, kannattaa ennen sen toteuttamista kerrata vielä kaikki mahdolliset tekijät, jotka vaikuttavat muuton onnistumiseen. Unelmista voi joskus olla vaikeaa tehdä todellisia. Positiivisia asioita muutosta on helppo löytää. Ei tarvitse kuin verrata syksyn synkkiä, sateisia ja pimeitä päiviä lähes ikuiseen aurinkoon, niin vaakakuppi muuton puolelle heilahtaa jo melko voimakkaasti. Valoisuus, värit ja ympäristön kauneus ovat monelle erittäin tärkeitä tekijöitä. Etelässä kaikki harrastaminen on varsinkin eläkeläisille usein paljon helpompaa. Huonoja kelejä ei ole ja aina on mahdollisuus lähteä ulos liikkumaan. Ilmasto on loistava, ruoka edullista, ihmiset iloisia, kohteliaita ja auttavaisia. Meri, rannat ja vuoristo ovat uskomattoman kauniita ja elämäntyyli rentoa. Positiivisia asioita ovat myös mm. hyvin toimiva sekä edullinen terveydenhuolto ja lääkkeet. Vanhusten ja lasten kunnioitus on monelle myös erittäin positiivista. 

Onnistuneeseen muuttoon liittyy ratkaisevasti, oletko ajatellut jäädä Espanjaan pysyvästi tai hankkia kakkoskodin, jota käytät osan vuotta ja ehkä vuokraat sitä muulloin. Monet hankkivat myös nykyisin mieluummin kesämökin Välimeren rannalta kuin kotimaasta. Haasteellisinta on muuttaa kokonaan elämä Espanjaan. Asunnon ja asuinpaikan valinta on silloin entistä tärkeämpää. Muutto sinänsä on usein iso kokemus ja jos suuntana on lähes vieras maa, saattaa se nostaa stressiä entisestään. Tietyt asiat ja käytännön realismi on tällöin tärkeää huomioida.  

ASIAT, JOITA ON HYVÄ AJATELLA ETUKÄTEEN

Nykyisin alueelle muuttaa paljon myös nuorempia ihmisiä, joista osa tekee etätöitä ja osa hakee itselleen uusia työmahdollisuuksia. Työn saanti on valitettavasti usein osoittautunut kuitenkin melkoiseksi haasteeksi. Työn hakijoita on paljon, mutta työpaikkoja vähän. Lisäksi palkkataso täällä on erittäin huono, Malagan provinssissa keskimääräinen palkka 2020 oli 855 €/kk. Parhaiten muutto onnistuukin, jos oma budjettisi on jo edeltä käsin tasapanossa tuleviin menoihin.

Muuttostressiä helpottaa huomattavasti, jos hankit etukäteen mahdollisimman paljon tietoa tulevan kotimaasi tavoista ja asioiden hoitamisesta. Suomesta tullessa ei voi olettaa, että kaikki toimii Espanjassa samalla tavalla kuin mihin olemme itse tottuneet. Espanja on suuri maa ja sen kulttuurissa on paljon perinteitä, jotka vaikuttavat elintapoihin ja arkielämän asioiden hoitoon. Esimerkiksi byrokratia on monessa asiassa vuosikymmeniä jäljessä omista järjestelmistämme. Onko se sitten hyvä tai huono asia, sitä voi miettiä. Asiat on täällä kuitenkin hoidettava maan tavoin. Jos tiedät ärsyyntyväsi kaikesta viivästymisestä, asioiden hitaasta ja monimutkaisesta hoidosta, kannattaa ehkä vielä kertaalleen harkita muuttoauton tilaamista.

ASUNNON OSTOPROSESSI VAATII KÄRSIVÄLLISYYTTÄ.

Asunnon ostoprosessi on hyvä esimerkki asiasta, joka toimii täällä monin osin täysin eri tavoin kuin Suomessa, jossa ostaminen sujuu yleensä nopeasti ja selkeästi. Täällä prosessi vaatii usein melko pitkän ajan ja siihen saatetaan tarvita paljon kärsivällisyyttä. Aikataulut asioiden hoidossa voivat helposti pitkittyä. Viivästymisistä ei kannata eikä voi ottaa liiaksi ongelmaa. Espanjassa työajat ovat meille totutuista hyvin erilaiset. Virastot, pankit ym. ovat yleensä auki vain klo 14 asti ja pankeissa on tietyille toiminnoille aivan omat aikataulunsa. Jonot ovat aina pitkät eikä hermostumisesta ole muuta kuin haittaa. Monissa työpaikoissa vietetään edelleen fiestaa keskellä päivää, mutta vastaavasti tehdään töitä myöhään iltaan. Tarkista siis aina tarvitsemasi kohteen aukioloajat. 

Jos valmistaudut etukäteen mahdollisimman hyvin kaikkiin ostosprosessin vaiheisiin, voit paremmalla mielellä keskittyä unelma-asunnon löytämiseen. Sehän on koko ostosprosessin tärkein vaihe eli löytää itsellesi juuri se oikea asunto tuhansien ja tuhansien myyntiasuntojen joukosta. Ostosprosessissa tarvitset ehdottomasti ammattilaisten apua, varsinkin paperitöiden kanssa. On hyvä esimerkiksi muistaa, että asuntoa ostaessa kauppahinnan päälle tulee melkoisesti veroja ja palkkioita. Näistä enemmän myöhemmin.

KIELEN OPISKELU JA POSITIIVINEN ELÄMÄNASENNE AUTTAVAT UUDESSA ELÄMÄSSÄ

Kun olet päässyt asiassa niin pitkälle, että olet jo asettautunut uuteen kotiisi, on vuorossa yksi muuton tärkeimmistä vaiheista eli ala opetella espanjan kieltä. Mitä nopeammin ja paremmin opit kommunikoimaan ihmisten kanssa heidän omalla kielellään, sitä paremmat mahdollisuudet sinulla on onnistua uuden elämäsi kanssa. Samalla pääset aivan erillä tavalla tutustumaan ihmisten arkeen ja voit nauttia monista maan tarjoamista mahdollisuuksista. Vaikka englannin kieli on Espanjassa viime aikoina yleistynyt, ei sitä vielä monikaan kunnolla osaa. Tutkimukset osoittavat selvästi, että espanjaa opetelleet ulkomaalaiset viihtyvät maassa muita selvästi paremmin. Kieli auttaa tietysti myös monien käytännön asioiden hoitamisessa. Kielitaidon lisäksi sopeutumisessa tietysti auttavat mielekäs arki, kivat harrastukset ja hyvä ystäväpiiri. 

TODELLISIA JA EI-TODELLISIA USKOMUKSIA

Etelä-Espanja on tunnettu lukuisista aurinkoisista päivistä ja ihanteellisesta ilmastosta. Ja näin tietysti onkin. Mutta on hyvä myös muistaa, että kesät ovat täällä todella kuumat. Heinä- ja elokuussa lämpötilat nousevat helposti 40 asteeseen. Silloin on myös kova sesonkiaika, jolloin turisteja on todella paljon. Vastaavasti talvisin, lähinnä tammi- maaliskuussa voi lämpötilat laskea toisinaan jopa alle kymmeneen asteeseen ja sadeaikoina voi sataa montakin päivää lähes tauotta. Toisaalta seuraavana päivänä voi olla taas 20 asteen lämpötila ja täydellinen auringonpaiste eli kuten suomen kesä parhaimmillaan. Talvisin luonto on toisaalta paljon kauniimpi ja vihreämpi. 

Monet luulevat, että espanjalaiset ovat laiskoja ja tekevät vuositasolla huomattavasti vähemmän töitä. Tätä käsitystä puoltaa ”Manana” -ilmiö. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkansa. On totta, että monilla työpaikoilla vietetään vielä siestaa keskellä päivää, mutta vastaavasti työajat jatkuvat siestan jälkeen pitkälle iltaan. Espanjalaiset tekevät vuosittain suomalaisia pidempiä työtunteja. Lisäksi he eivät todellakaan ole laiskoja. Palvelukulttuuri on voimissaan ja kaikenlaista apua on saatavilla erittäin edullisin hinnoin.

Asia, joka sen sijaan ei täysin pidä paikkansa, on pelko alueen turvallisuudesta. Elämä täällä on turvallista, jos muistat noudattaa järkeviä varotoimenpiteitä. Taskuvarkaat ovat melko taitavia, joten tungoksiin ei kannata mennä lompakko takataskussa tai vetoketjullinen reppu selässä. Yökerhoissa tietty varovaisuus on myös järkevää. Normaalielämässä kaikki sujuu kuitenkin hyvin. Toinen asia, josta monet melko turhaan ovat huolestuneita, on asunnon valtaamiset. Ongelma on toki olemassa, mutta se on kuitenkin äärimmäisen epätavallinen eikä se koske yleensä vilkkailla asuinalueilla olevia asuntoja, joissa hyvä hälytysjärjestelmä ja kunnon turvaovat. Tulossa on myös tilannetta helpottava uusi lainsäädäntö.

Muista, että itsellesi mieluisan asunnon hankkiminen vaikuttaa paljon oman elämäsi laatuun. Siksi on tärkeää, että löydät juuri sinulle sopivan kohteen, jonka sijainti, asuntotyyppi ja budjetti vastaavat mahdollisimman hyvin toiveitasi. Etukäteen tarkoinkin määritellyistä kriteereistä joutuu monesti kuitenkin tinkimään, sillä kaikkia toivomuksia on vaikea saada toteutumaan yhdessä asunnossa. Oppaan seuraavassa osassa tarkistelemme asuinpaikan ja asumismuodon valintaa.