ASUNNON OSTAJAN TIETO-OPAS

Jos haaveilet tai olet jo päättänyt hankkia asunnon Aurinkorannikolta, on hyvä tutustua asiaan mahdollisimman hyvin etukäteen. Mitä paremmin tunnet aluetta sekä kauppaan liittyviä tekijöitä, sitä paremmat mahdollisuudet sinulla on onnistua ostoprojektissa. Costalla on tuhansia ja tuhansia myyntiasuntoja, joten oikean kohteen valitseminen ei ole aina ihan helppo tehtävä. Tässä tieto-oppaassa kerromme tärkeää tietoa asunnon hankkimiseen liittyvistä asioista. Niiden avulla voit ehkä välttyä joltain mahdolliselta virheeltä. Kaikilla meillä on oma mielikuvamme elämästä Costa del Solilla ja valitettavasti niihin liittyy usein myös turhia uskomuksia ja virheellistä tietoa.

Oppaan aluksi kerron hieman yleistä koko Aurinkorannikon alueesta ja jonkin verran myös alueen eri kaupungeista. Tästä voi olla apua alueen valinnassa. Vähitellen pääsemme kirjoituksissa etenemään konkreettiseen kaupantekoon ja siihen liittyviin tärkeisiin asioihin. Näistä alkuosan päivityksistä on varmasti apua myös, jos haet itsellesi sopivaa lomakohdetta.

Ensimmäisessä osassa perustietoa Costa del Solista. 

1. COSTA DEL SOL ELI AURINKORANNIKKO

Costa del Sol eli Aurinkorannikko on noin 180 kilometrin pituinen rantakaistale Espanjan etelärannikolla Andalusian itsehallintoalueella, Malagan maakunnassa. Sen itäisin osa on Nerjan kaupunki ja se jatkuu siitä länteen lähelle Gibraltaria La Linea de la Cancapcuionen kaupunkiin asti. Alueen rantakaupungit ovat erittäin suosittuja matkakohteita, mutta alueella on myös paljon viihtyisiä pikkukyliä, joiden tunnelma  kiehtoo monia turistikohteita enemmän. Oikeaa aluetta etsiessä ei kannata myöskään unohtaa alueen sisämaata, jossa on huomattavasti helpompaa tutustua aitoon espanjalaiseen elämäntapaan.

Andalusian vuoristoketju kulkee rannikon suuntaisesti alueen pohjoisosassa ja tuo osaltaan suojaa kylmiltä pohjoistuulilta. Kesät ovat kuivia ja kuumia ja lämpötila nousee helposti yli 30 –35 asteen. Kovat lämpötilat ovat monille suomalaisille liikaa ja niinpä monet täällä vakituisesti asuvista pakenevat kesällä Suomeen paitsi helteitä niin myös valtavia turisturuuhkia. Heinä- ja elokuussa espanjalaiset ja monet eteläeurooppalaiset viettävät kesälomiaan Välimeren rannoilla. Monella espanjalaisella on rannikolla kakkosasunto, kesämökki, jonne he palaavat lomillaan. Costan alue onkin silloin todella ruuhkainen ja liikenne kaoottinen. Esimerkiksi rantojen läheisyydestä on aivan mahdotonta löytää parkkipaikkaa. 

Talvisin lämpötilat pysyttelevät n. 15 asteessa kuten myös meriveden lämpö. Vettä sataa yleensä marras- ja toukokuun välillä joskus jopa erittäin runsaasti. Muina aikoina vettä ei juurikaan tule. Vuoret tuovat alueelle myös melkoisia korkeuseroja. Alueella asuu n. 1,5 miljoonaa ihmistä. Turistikausina luvut tietysti moninkertaistuvat. Suomalaisia on alueella arvioitu asuvan vakituisesti 15 000 – 20 000. 

Suomalaiset eivät ole ainoita, jotka ovat valinneet Costan yhdeksi suosituimmaksi loma- ja asuinkohteekseen. Tänne saapuu vuosittain miljoonia turisteja ympäri maailmaa. Erityisesti alueesta pitävät britit, saksalaiset ja skandinaavit. Turismi onkin alueen päätoimiala. Eikä ihme. Suotuisa ilmasto, n. 320 aurinkopäivää vuodessa, hienot hiekkarannat, rikas kulttuuri- ja ruokaperinne, rento elämäntyyli, edullinen hinta- ja palvelutaso sekä nopeat kulkuyhteydet ympäri Eurooppaa tekevät alueesta monelle todella houkuttelevan. Itseäni on Espanjassa eniten ihastuttanut valo, värit, siisteys ja ennen kaikkea uskomattoman kauniit meri- ja vuoristomaisemat. Talvellakaan täällä ei ole koskaan synkkää ja harmaata. Jos jonain päivänä sataa, seuraava päivä on taas aurinkoinen ja lämmin. Syksyn ihanat lämpimät illat muistuttavat aina elinpaikan oikeasta valinnasta. 

Lukuisat golfradat ovat tietysti golffareiden unelmia ja aluetta kutsutaankin usein myös nimeltä Costa del Golf. Kenttiä löytyy yhteensä yli 70, mikä lienee Euroopan tihein keskittymä. Aurinkorannikolla golfia voi pelata ympäri vuoden ja hinnat ovat edulliset. Koska kenttiä on paljon, aina löytyy joltain hyvä tarjoushinta. Jos et ole aikaisemmin pelannut golfia, alueelta löytyy runsaasti kursseja aivan aloittelijoille ja tietysti myös pidemmälle ehtineille.

Myös ratsastusmahdollisuuksia on monia. Hevosista kiinnostuneet ihmiset ovat iso osa omaa asiakaskuntaamme. Monet ovat löytäneet täältä mieluisan hevostilan. Ratsastus- ja valmennusmahdollisuudet ovat ihanteelliset ja laadukasta valmennusta on helposti saatavilla. Hevosia Andalusiassa on kaikkialla. Niihin törmää kaupunkien kaduilla, maaseudulla ja ennen kaikkea Ferioilla. Hevoset ovat kuuluneet vuosisatoja olennaisena osana ihmisten elämään. Tosin espanjalaisten hevosten ratsastus poikkeaa monilta osin meille tutummasta eurooppalaisesta ratsastuksesta.

Oman lisänsä alueen tarjontaan tuovat vilkas yöelämä sekä lukemattomat toinen toistaan hienommat ostoskeskukset ja viehättävät markkinat. Niiltä voit ostaa edullisesti mitä tahansa maan ja taivaan väliltä. Niitä järjestetään kaikissa kaupungeissa ja kylissä. Lapset viihtyvät alueen monissa eläintarhoissa ja huvipuistoissa, jotka ovat pääosin erittäin laadukkaita. Järjestettyjä retkiä ja matkoja löytyy todella runsaasti. Niiden avulla on helppo tutustua Costan ulkopuoliseen Andalusiaan, esimerkiksi Granadan, Sevillan ja Cordoban hienoihin kaupunkeihin. Alueella on helppoa ja halpaa matkustaa bussilla kaupungista toiseen ja rautatietkin ovat erittäin toimivia. 

Costa del Solille on tehty turistimatkoja jo 1950-luvulta asti ja suomalaiset löysivät kohteen 1960-luvulla. Sitä ennen alueella oli vain köyhiä kalastajakyliä, joten muutos on ollut todella hurja. Torremolinoksesta alkanut turistiryntäys levisi pian eteenpäin Benalmadenaan, Fuengirolaan, Mijakseen jne. Kalastajakylät muuttuivat nopeasti kansainvälisiksi lomakyliksi. Kysymys, onko muutos ollut itse espanjalaisille hyvä, on varmasti aiheellinen. Turismi on tuonut mukanaan vaurautta, mutta paljon myös negatiivisia puolia. Oma kulttuuri, tavat ja asenteet joutuvat varmasti usein melkoiselle törmäyskurssille. Kunkin Espanjaan muuttavan kannattaisi varmasti ajoittain tarkistaa omaa asennettaan ja hyväksyä tosiasia, että olet itse alueella vieras, et isäntä. Espanjan kielen opetteleminen helpottaa huomattavasti sopeutumista arkielämään, joskin englannin kielellä pärjää täällä melko hyvin ja monella alueella jopa suomen kielellä.

Tutustumme Tietopankin seuraavassa osassa Aurinkorannikon suurimpiin kaupunkeihin, mikä antaa ehkä hieman vinkkejä siitä, mikä alue voisi itseäkin kiinnostaa.

Muistathan, että lisätietoa Espanjaan muutosta saat myös kirjastani ”Kun Espanjan aurinko pimeni”, jota voit tilata nettikaupoista tai suoraan Hevosfaktan nettisivuilta.

Terveisin
Anneli