2. ALUEEN RANNIKKOKAUPUNKEJA

 

NERJA

Ensimmäinen esittelykaupunkimme on Nerja, joka sijaitsee Malagasta 55 km itään. Kaupunki on useille melko tuntematon, mikä johtunee sen sijainnista. Muista Costan kaupungeista poiketen se sijaitsee Malagan itäpuolella. Kaupungissa ei asu paljoakaan suomalaisia vaan enimmäkseen paikallisten lisäksi ruotsalaisia, norjalaisia, saksalaisia ja brittejä. Nerjassa on asukkaita n. 20.000 ja turistikohteena se on ollut jo yli 40 vuotta. Pienestä kalastajakylästä on vuosien kuluessa kasvanut suosittu kansainvälinen lomakaupunki, joka on pystynyt säilyttämään osan alkuperäistä, aitoa tunnelmaa. Niinpä monille Nerjassa kävijöille ja ennen kaikkea siellä asuville, kaupunki on se ainoa oikea Aurinkorannikolla. 

Nerjan ilmasto on Costan muita alueita lämpimämpi ja kosteampi. Erityisen mikroilmaston vaikutuksesta alue sopii hyvin vihannesten ja hedelmien viljelyyn. Puutarhoissa ja terasseilla kasvatetaan runsaasti mangoja, kivihedelmiä, papaijaa, avokadoja ym. Maisema siellä on vihreää ja rehevää.

Nerjan kaupunki ei ole kovinkaan iso. Keskusta on erittäin tunnelmallinen ja viihtyisä kapeine katuineen ja korkeuseroineen. Laadukkaat ravintolat ja kaupat tuovat ympäristöön lisätunnelmaa. Korkeita rakennuksia siellä ei ole ja uudet talot rakennetaan huolella ympäristöön sopiviksi. Ranta ei ole yhtenäinen, vaan jakautunut moniin eri poukamiin, jotka tuovat rantaelämään oman viehätyksensä. Play de Burriana on poukamarannoista tunnetuin ja suosituin. Se on n. 800 m pitkä ja 40 m leveä. Nerjan rannat ovat puhtaita, hiekka valkoista ja meri harvinaisen kirkasta ja turkoosia. Kohde sopii siis hyvin rantalomailijoille. 

Rannalla, ulkonevalla kalliokielekkeellä sijaitseva pyöreä näköalaterassi Balcon de Europa eli Euroopan parveke, on Nerjan ehdoton keskipiste. Sieltä on todella hienot näkymät merelle ja ylös vuoristoon. Parvekkeen alapuolella on panoraama ravintola. Aivan parvekkeen vieressä on palmujen reunustama kaupungin rantakatu, jonka varrella on luonnollisesti useita laadukkaita ravintoloita, kahviloita ja erilaisia kauppoja.

Muihin Costan rantakaupunkeihin verrattuna Nerjassa on hieman enemmän aitoa Espanjan tuntua. Pienet rantapoukamat, jylhät kalliorannat ja itse kaupungin viehättävyys kapeine katuineen tuovat sille aivan omanlaatuisen tunnelman. Ihmiset ovat ystävällisiä ja liikenne rauhallista. Iltaelämä on vilkasta, mutta huomattavasti rauhallisempaa kuin muissa Costan turistikaupungeissa. Patikointireittejä on ympäristössä paljon, sukellusmahdollisuudet hyvät ja vain 1.5 tunnin päässä on mahdollista hiihtää Sierra Nevadan hiihtokeskuksessa. Samana päivänä voit siis uida auringossa ja hiihtää vuoristossa.

Kaupunki sopii heille, jotka haluavat elämälleen laadukkaan, hieman rauhallisemman ympäristön, mutta joka tarjoaa mahdollisuuksia aktiiviseen vapaa-aikaan. Yhä useammat ovat löytäneet tämän Costan itäisimmän rannikkokaupungin. Niinpä hinnat ovat valitettavasti viime aikoina lähteneet selvään nousuun. Nerjassa on viime aikoina myös todettu alueen korkeimmat hotellien käyttöasteet, jotka puolestaan nekin kertovat alueen kasvavasta kiinnostuksesta. Nerjan kaupungin panostukset ympäristön viihtyisyyteen ovat tuoneet toivottuja tuloksia.

Nähtävyyksiä: 

Vain muutaman kilometrin päässä Nerjasta on yksi Espanjan tunnetuimmista nähtävyyksistä, Cueva de Nerja -tippukiviluolat, joihin tutustuu vuosittain 400.000 kävijää. Kolme poikaa löysivät luolat sattumalta vuonna 1959 ja seuraavana vuonna ne avattiin jo yleisölle.  Luolien on arvioitu olevan jopa viisi miljoonaa vuotta vanhoja. Arkeologit ovat löytäneet sieltä tuhansia vanhoja seinämaalauksia ja antiikkiesineitä. Asutusta niissä on ollut jo 25.000 vuotta, joten monia ihmiskohtaloita on eletty vuorten seinämien sisällä. Luolien ulkopuolella oleva museo antaa hyvät esitiedot luolista ennen sisälle menemistä. Luolista noin yksi kolmas osa on auki yleisölle. Suljettuihin luoliin järjestetään myös ajoittain vierailuja, mutta vain pienille ryhmille ja niihin ilmoittaudutaan etukäteen. Kannattaa ehdottomasti kokea unohtumaton luolaretki maanalaiseen maailmaan, jonka tunnelmaa on vahvistettu hienoilla valaistuksilla. Koko luola-alue on n. 5 km pitkä. Osa luolista on monta kymmentä metriä korkeita ja niissä on valtavia tippukivimuodostelmia. Hienon akustiikan vuoksi siellä järjestetään myös erilaisia musiikkitapahtumia.

Hyviä matkavinkkejä ovat mukavat kengät ja aurinkolasien korvaaminen muilla silmälaseilla. Luolissa on nimittäin melko hämärää liikkua. Aivan huonokuntoisten ei kannata lähteä koko kierrokselle, koska kulkureitissä on satoja askelmia. Luolan ulkopuolella on viihtyisä ravintola, josta hienot näköalat ympäröivään vuoristoon. Nerjan luolat ovat erittäin arvokas kulttuuriperintö.

Frigilianan kylä

Vain noin 6 km:n päässä Nerjasta on toinen mielenkiintoinen matkakohde eli Frigilianan kylä. Se on yksi Andalusian tyypillisistä valkoisista kylistä, jotka ovat saaneet nimensä valkoisiksi kalkituista taloista, niitä koristelevistä värikkäistä kukkaruukuista sekä kapeista kujista. Valkoinen väri suojaa voimakkaalta auringolta ja kalkin on uskottu desinfioivan koteja ja niitä ympäröiviä katuja.

Firigilianan kylä sijaitsee 300 metriä meren pinnan yläpuolella, joten maisemat ovat hienot. Kylä on jo ainakin kahdesti valittu Espanjan kauneimmaksi kyläksi. Se ei ole suuri, asukkaita on vain n. 3000. Sen tekee viehättäväksi valkoisten talojen välissä kulkevat kapeat mukulakivi- ja mosaiikkikadut, jotka on koristeltu värikkäillä kukilla ja kasveille. Yleisilmettä korostaa historiasta peräisin oleva arabiperinne. Sijainti vuoren rinteessä aiheuttaa sen, että korkeuserot ovat suuret. Kaduilla vaeltamiseen ja lukuisiin portaisiin tarvitaan siis hieman yleiskuntoa. Frigiliana on pystynyt säilyttämään hyvin alkuperäisen aitouden ja se onkin ehdottomasti käymisen arvoinen lomakohde ja miksei myös asuinpaikka, jos haluaa ympärilleen vuoristomaiseman rauhallista elämäntyyliä. Monet taiteilijat ovatkin valinneet kylän omaksi elinpaikakseen.

 

MALAGA

Toinen kaupunkikohteemme on Malaga, joka on n. 580.000 asukkaan suurkaupunki. Se on koko Espanjan kuudenneksi suurin ja yksi maailman vanhimmista kaupungeista.  Malaga on Malagan maakunnan (provinssin) ja tietysti myös Aurinkorannikon pääkaupunki. Maakunta on yksi kahdeksasta Andalusian itsehallintoalueen (joita on Espanjassa 17) maakunnista ja siellä on asukkaita n. 1,7 miljoonaa. Lähes koko aurinkorannikon alue kuuluu Malagan provinssiin. Malagan lentokenttä on Espanjan neljänneksi vilkkain kenttä ja sen kautta kulkee vuosittain yli 8 miljoonaa matkustajaa, joista n. 85 % on ulkomaalaisia.  

Koska Malaga on suurkaupunki, se eroaa muista Costan rannikkokaupungeista selvästi. Tarjolla on rantaelämän lisäksi lukemattomia kulttuuri- ja teatteritapahtumia, museoita, historiallisia nähtävyyksiä, ooppera- ja balettiesityksiä, festivaaleja, messuja, konferensseja ym. Malagaa pidetäänkin nykyisin yhtenä Euroopan nopeimmin kasvavista kulttuurikaupungeista. Malagan väkilukukin kasvaa koko ajan ja sen arvioidaan nousevan vielä jatkossakin selvästi. Tämä koskee myös ulkomaalaisten osuutta. Malagasta on tullut myös yksi merkittävimmistä liikekeskuksista koko Espanjassa.

Malaga on erittäin kansainvälinen ja esimerkiksi ruokakulttuuri on todella rikasta. Monien mielestä sieltä saa maan parhaat Tapas ruoat. Kaupungissa on paljon viheralueita ja puistoja, joissa järjestetään erilaisia tapahtumia. Yöelämä on luonnollisesti myös vilkasta ympäri vuoden. Musiikkia soittavia baareja ja kahviloita on paljon.

Monet kansainväliset sijoittajat ovat kiinnostuneita Malagasta ja kaupungin päättäjät ovat ilmoittaneet tekevänsä parhaansa, jotta siitä tulisi Euroopan houkuttelevin paikka asua, työskennellä ja sijoittaa. Monet siis näkevät kaupungissa suurta potentiaalia ja arvonnousua.  Sitä pidetäänkin nykyisin laajalti tulevaisuuden kaupunkina. Malagan kaupunki sopiikin heille, jotka nauttivat suurkaupungin tuomista mahdollisuuksista, rikkaasta kulttuurista ja toivovat asunnoltaan melkoisen varmaa sijoitusta.

Nähtävyyksiä:

Vaikka Malagan kaupunki on suuri, siihen on helppoa tutustua. Kaupungin mielenkiintoisimmat kohteet ovat pienellä alueella vanhan kaupungin ja sataman yhteydessä. Autolla pääsee helposti aivan keskustassa oleviin parkkihalleihin. Nähtävyyksiä on niin paljon, ettei niitä pysty tässä esittelemään kovinkaan tarkasti. Jos kaupunkiin haluaa tutustua, kannattaa käyttää apuna erilaisia oppaita ja nettisivuja.

Vanha kaupunki, centro historico, on tietysti suosituin ja tärkein käyntikohde. Siellä on oikeastaan kaikki mielenkiintoinen nähtävä. Historiaan törmää joka kulmassa.  Alue on kaunis, hyvin hoidettu ja kunnostettu. Kapeilta kaduilta löytyy monia viehättäviä ravintoloita ja kahviloita. 

Aivan vanhan kaupungin kyljessä kulkee alueen pääkatu Calle Margues de Larios, joka avattiin jo 1891. Se on leveä kävelykatu, jonka varrelta löytyy lukuisia merkkiliikkeitä, ravintoloita, kahviloita jne. Kadun hienot jouluvalaistukset tuovat kaupunkiin katselijoita runsain määrin ympäri maakuntaa. Valaistuksen ohella tunnelmaa lisää valo showt, joita vielä tehostetaan musiikilla. Samalla on helppo tehdä jouluostoksia. Kaupoista ei todellakaan ole pulaa. Larios-kadun sivukadut ovat nekin hyviä ostoskatuja.

Vanhasta kaupungista löytyy mm. hieno goottilainen katedraali, Catedral de Malaga, jota rakennettiin vuosien 1528 ja 1782 välillä eli yli kaksisataa vuotta. Rakennus on luokiteltu Espanjassa kulttuurihistorialliseksi kohteeksi. Kirkon ympärillä oleva alue on kaunis ja erittäin suosittu. Sisälle katedraaliin on helppo pistäytyä ihailemaan uskomattoman kaunista rakennusta ja hiljentymään kaiken hälinän keskellä.

Kaupungin ylpeys Picasso Museo, Museo Picasso, joka avattiin 2003 löytyy melko läheltä katedraalia. Picasso syntyi Malagassa 1881. Picasson museossa on nähtävillä picasson töitä, tavaroita ja myös muuta espanjalaista nykytaidetta. Picasson lapsuudenkodista on siitäkin tehty museo. 

Vanhassakaupungissa on roomalainen amfiteatteri, Mauria Alcazaban linnake, joka lienee yksi kaupungin tunnetuimmista nähtävyyksistä sekä myös Gibralfaron linnake, joilta uskomattoman hienot näköalat kaupunkiin ja merelle. Jos pitää museoista, kannattaa ehdottomasti hankkia Malaga-kortti, jolla pääsee ilmaiseksi myös julkiseen liikenteeseen. Siitä on varmasti iloa, koska koko Malagassa on lukematon määrä erilaisia museoita. 

Malagan satama-alueen viihtyisyyteen on viime aikoina panostettu paljon. Satamaan saapuu vuosittain runsaasti risteilyvieraita. Alueella järjestetään paljon tapahtumia, siellä on merkittävä, melko uusi museo Centro Pompidou ja kävelykadulla on runsaasti ravintoloita, kauppoja ym. Satamassa on myös uusi, moderni ostoskeskus Muelle Uno. 

Rantalomista nauttiville Malagassa on tarjolla useita erilaisia rantoja. Kaupungista itään on pitkiä hiekkarantoja muutaman kilometrin matkan. Kaikkiaan Malagassa on lähes 14 kilometriä hoidettua hiekkarantaa. 

Hieman erilainen museo on Malagan automuseo, Museo Automovilistico, jossa kannattaa ehdottomasti käydä, vaikka ei autoista olisikaan kiinnostunut. Museossa on 13 eri huonetta, joissa esitellään paitsi lähes sata toinen toistaan hienompaa vanhaa autoa, niin myös kyseiseen aikaan liittyviä asusteita, huonekaluja ym. Jokaisen auton tarina kerrotaan erikseen ja moni niistä liittyy melkoisiin kuuluisuuksiin. Museo on ainutlaatuinen jopa koko maailman mittapuussa.

Nähtävyyksiin voidaan laskea myös Malagan feriat, Feria de Malaga, jotka ovat Aurinkorannikon suurin festivaali. Ne pidetään 15.8. – 23.8. Juhliin osallistuu yleensä miljoonia kävijöitä ja juhliminen on sen mukaista. Tällöin flamencoasuiset (+ muut) juhlijat juhlivat lähes 10 vrk yhteen menoon

Pääsiäiskulkueet, Procesion de Semana Santa, pääsiäisviikolla ovat yksi vuoden kohokohta Malagassa ja ehdottomasti nähtävyys. Vierailijoita tulee läheltä ja kaukaa seuraamaan jopa tuntukausiksi ohikulkevia uskonnollisia kulkueita. Koko kaupunki on aivan täynnä ihmisiä ja tunnelma on harras.

 

TORREMOLINOS

Torremolinos, joka on Costan seitsemäksi suurin kaupunki, sijaitsee vajaa 20 km Malagasta länteen. Siellä on asukkaita n. 70.000. Torremolinos oli ensimmäinen Costan rannikkokaupunki, joka alkoi panostaa matkailuun ja niinpä 4000 asukkaan kalastajakylään saapuivat ensimmäiset turistit jo 1950-luvulla. Rannalle rakennettiin hotelli toisensa perään ja vielä nykyisinkin rantatietä reunustavat lähinnä hotellit eikä yksityisiä asuntoja rannalla paljoakaan näy. Vähitellen turismi siirtyi myös naapurikyliin ja levisi eteenpäin Banalmadenaan ja sieltä edelleen Fuengirolaan. Nykyisin nämä kolme, lähes toisissaan kiinni olevaa kaupunkia, muodostavat vilkkaan ja erittäin suositun turistialueen. Kaupunki muuttuu toiseksi lähes huomaamatta ajaessasi niiden läpi kulkevaa rantatietä. Jopa käveleminen on melko helppoa kaupungista toiseen. 

Torremolinoksen keskusta on vilkas ja sekava, mutta vaikuttaa myös hieman vanhanaikaiselta ja tylsältä. Parkkipaikkoja on todella vaikea löytää. Keskusta on lähellä rantaa, mutta korkeusero on melko suuri, joten rantaan on kuljettava alamäkeä. Viime vuosien aikana keskustaa on uudistettu paljon. Sinne on perustettu uusia puistoja, aukioita ja paljon erilaisia tapahtumapaikkoja.

Calle San Miquel on viihtyisä kävelykatu, joka otettiin käyttöön 2019. Sen varrella on runsaasti ravintoloita, muotiliikkeitä, matkamuistomyymälöitä ym. Osalle katua on sen yläpuolelle kiinnitetty valtavat pergolat, jotka muistuttavat meren aaltoja ja tuovat kadulle lisätunnelmaa. Sitä tuovat myös monet katusoittajat ja tietysti erilaiset ulkoterassit. Kävelykadulla törmää paljon paikallisiin espanjalaisiin ja ehkä normaalia enemmän myös vanhempaan väkeen. 

Torremolinos on aina ollut tunnettu hienoista rannoistaan ja viime aikoina niihin on panostettu entistä enemmän. Rantakadusta, Paseo Maritimosta, on tullut todella suosittu ja kaunis. Sinne on istutettu monia palmupuita. Rantakatu on seitsemän kilometriä pitkä. Sitä pitkin voi kävellä aina Benalmadenan huvisatamaan asti. Eri nimisiä rantaosuuksia sen yhteyteen mahtuu useampia. Katu on tarkoitettu vain jalankulkijoille ja pyöräilijöille, mikä tekee siitä todella viihtyisän. 

Suurin osa Torremolinoksen ulkomaalaisista asukkaista ovat brittejä, hollantilaisia ja saksalaisia.  Suomalaisia ei siellä nykyisin ole paljoakaan, vaikka vanhempi polvi hyvin vielä muistaa suositun laulun Torremolinos, Torremolinos, luona Malagan on kylä onnellinen. Joillekin on jäänyt vanhemmilta perintönä loma-asunto, eikä muuttoa muille alueille ole haluttu tehdä. Suomalaisia eläkeläisiä asuu siis kaupungissa jonkin verran.

Kaupunki on kuitenkin nykyisin ehkä enemmän lomakohde kuin alue, jolta ostetaan asuntoja. Asuntojen hinnat ovat hieman alhaisemmat, kuin naapurikaupungeissa. Lomailijoille kaiken tasoisia hotelleita on runsaasti ja yöelämä todella vilkasta. Hintataso on muita rannikkokaupunkeja edullisempi, mikä sekin helposti lisää turistimääriä. Asuntoja ei näin ollen välitetä Torremolinoksessa yhtä paljoa kuin muissa Costa del Solin kaupungeissa. Suurin osa rantaa lähellä olevat alueet on täytetty hotelleilla.

Nähtävyyksiä:

Kaupungin ehdottomasti tärkein nähtävyys on hyvin hoidetut rannat, joista suosituimmat ovat El Bajondillo ja La Carihuela. Bajondillo-rannan läheisyydessä on Casa de los Navajas niminen palatsi, jossa järjestetään paljon erilaisia tapahtumia kuten kaupungin historiasta kertova valukuvanäyttely. Carihuelan yläpuolella sijaitsee puolestaan Torremolinoksen vaurain alue, joka oli ennen kalastajakylä ja jonne rakennettiin alueen ensimmäiset hotellit. Siellä on paljon erittäin hyviä kalaravintoloita. Kaikki rannat ovat erittäin leveitä, mikä tuo hyvät mahdollisuudet monelle aktiviteetille. Ravintoloita ja kauppoja on jokaisen makuun.

Seitsemän hehtaarin suuruinen Parque de la Bateria on rannan ohella Torremolinoksen suurin nähtävyys ja todella virkistävä keidas suurkaupungin yhteydessä, melko lähellä keskustaa. Puisto on rakennettu paikalle, jossa on aikoinaan ollut kaupunkia puolustava tykistöalue, mistä muistoina vielä tykit ja bunkkerit. Monen mielestä alueen tärkein osa on valtava tekojärvi, jolla voi soudella. Siellä on myös lasten leikkialueita, karuselli, patsaita ja hyviä lenkkeily- ja pyöräteitä. Maisemat Välimerelle ja vuorille ovat hienot.

Torremolinoksen vesipuisto Aqualand on koko rannikon suurin ja suosituin vesipuisto, jonka kokonaispinta-ala on seitsemän hehtaaria. Pääsymaksu on melko korkea, mutta toisaalta sillä saa paljon vastinetta. Siellä on mm. 30 erilaista liukumäkeä, joista yksi on 22 m pitkä, Euroopan korkein vesiliukumäki. Erikoisuutena on myös 1400m2:n suuruinen aaltoallas, jonne mahtuu todella paljon ihmisiä. Alueella on myös paljon muita altaita, erilaisia ravintoloita, viheralueita, matkatavaramyymälöitä ym. Vesipuistossa viihtyvät niin lapset kuin aikuisetkin. Kaikille löytyy tekemistä.

Lähellä Aqualandia on toinen lasten suosima nähtävyys krokotiili- eli Crocodile Park eläinpuisto. Puistossa on polkuja, jotka kiemurtelevat krokotiilejä kuhisevien altaiden välissä. Siellä on nähtävillä yli 200 krokotiiliä, joita voi ihailla melko läheltä. Pari tuntia kestävällä kierroksella oppii kaikenlaista tietoa näistä vaikuttavista ja hieman pelottavista matelijoista. Puistossa on myös muita eksoottisia eläimiä.

 

BENALMADENA

Benalmadena on n. 67.000 asukkaan kaupunki, joka sijaitsee 20 km Malagasta länteen. Se jakautuu kolmeen eri alueeseen eli 1. Benalmadena Costaan 2. Arroy de la Mieliin sekä 3. Benalmadena Puebloon. Alueet ovat melko erilaisia ja niillä pystyy nauttimaan sekä vilkkaasta rantaelämästä että aidosta espanjalaisesta kylätunnelmasta. Molemmille vaihtoehdoille riittää ihailijoita. Yhteispinta-ala on n. 30 kilometriä. Benalmadena on yksi aurinkorannikon suosituimmista turistikohteista ja on pärjännyt hyvin eri kohteiden vertailuissa. Matkustamisen kannalta pieni ongelma on, että kaupungin rautatieasema sijaitsee melko ylhäällä vuoren rinteessä Arroy de la Mielissä.

Benalmadena Costaan kuuluu kaupungin n.10 km pitkä ranta-alue, Se sijaitsee Torremolinoksen ja Fuengirolan välissä ja nämä kolme kaupunkia ovatkin liittyneet yhteen lähes saumattomasti. Benalmadena Costalla on paljon hotelleja ja ravintoloita sekä ennen kaikkea pitkä rantabulevardi. Ranta jakautuu moneen pieneen, syrjäiseen poukamaan, joissa auringonotto on rauhallista. Sen itäisessä päässä sijaitsee kaupungin ehkä suosituin alue eli huvivenesatama. Bulevardia pitkin voi ajaa myös autolla, joten viehättävyydessään se eroaa Torremolinoksen rantakadusta

Arroy de la Miel on Benalmadenan alue, jonne pääsee, kun rannikolta nousee jyrkästi ylös kohti vuoria. Se sijaitsee Benalmadena Costan ja Benalmadena Pueblon välissä. Se on asumisen kannalta kunnan suurin ja vilkkain osa ja näin kaupungin kaupallisen ja liike-elämän keskus. Aikoinaan se oli oma pieni kaupunkinsa. Turistialueena myös Arroy de la Miel on erittäin suosittu. Siellä on paljon erilaisia nähtävyyksiä kuten Tivoli Word huvipuisto, joka tosin on tällä hetkellä (-22) suljettu, sen vieressä oleva köysirata ja myös Selwo Marina delfinaario.

Benalmadena Pueblo, joka on Benalmadenan alukuperäinen ydin, sijaitsee sekin rannikosta selvästi ylempänä vuoren rinteellä, n. 3 km päästä rannasta. Se on tyypillinen andalusialainen vuoristokylä, jossa on pystytty säilyttämään espanjalainen vanha kylätunnelma. 

Benalmadenasta on tullut yksi suosituimmista ostoskohteista monelle suomalaiselle (kuten myös muille skandinaaveille), jotka haaveilevat kakkoskodista Espanjassa. Se kilpailee tasavertaisesti Fuengirolan ja Mijaksen kanssa. Syinä ovat mm. hyvät kulkuyhteydet, rauhallinen elämäntyyli, monipuolinen tapahtumatarjonta ja kaunis ympäristö. Turismiin erikoistuneen lehden mukaan se kuuluu viiden parhaan asumis- ja eläköitymispaikkakunnan joukkoon. 

Alueella on myös runsaasti brittiläisiä, saksalaisia ja hollantilaisia. Kaupunki on erittäin kansainvälinen. Suosituimmat asunnon hankkimisalueet ovat Torrequebrada ja Torremuelle, jotka molemmat sijaitsevat melko lähellä ranta-aluetta sekä La Capellania ja Fuengirolan rajalla oleva Reserva del Higueron, jotka puolestaan sijaitsevat korkeammalla vuoristossa. Suosittu on myös venesataman alue, mutta siellä hinnat ovat hieman korkeammat. Benalmadenan haittapuoli on suuret korkeuserot. Jos hankit asunnon selvästi ranta-alueen yläpuolelta, joudut tottumaan auton jatkuvaan käyttöön tai hankkimaan itsellesi hyvän peruskunnon.

Nähtävyyksiä 

Venesatama, Puerto Marina on kahdesti palkittu yhtenä maailman parhaista huvisatamista. Siellä on toistatuhatta venepaikkaa. Sieltä järjestetään paljon erilaisia veneretkiä ulos merelle mm. ihailemaan vapaana uivia delfiinejä. Yksi suosittu venematka on matka Fuengirolaan. Satama on arkkitehtuurisesti melko erikoisesti rakennettu ja on sekoitus arabialaista ja andalusialaista rakennustyyliä. Talot sijaitsevat oikeastaan täysin meren päälle. Se avattiin 1979 ja sai melko pian lempinimen ”Andalusian Venetsia”. Satama-alueelta löytyy todella paljon erilaisia ravintoloita, kauppoja ja ennen kaikkea paljon, paljon turisteja. Keskimäärin siellä käy 7 miljoonaa kävijää vuodessa. Ranta-aktiviteettejä on paljon. Yöelämä on vilkasta ja siihen tuo lisämaustetta hieno iltavalaistus ja monet luksusveneet. 

Venesataman yhteydessä on erittäin mielenkiintoinen kohde koko perheelle eli Sea Life Aquarium, akvaariot. Siellä pääsee tutustumaan merenalaiseen maailmaan kulkemalla meren sisällä isossa akvaariossa. Pystyt ikkunoiden läpi aivan vierestä seuraamaan monia erilaisia merieläimiä, kuten haita, merihevosia, kilpikonnia sekä kaloja ja merikasveja. Akvaariossa on yli 500.000 litraa vettä ja 2000 eri merilajia. Tunnelma on todella kiehtova.

Benalmadena Pueblo, sijaitsee n. 3 km:n päässä rannasta 200 metrin korkeudessa merenpinnan yläpuolella. Valkoiseksi kalkitut talot, kapeat ja mutkaiset mukulakivikadut, pienet kahvilat, terassit ym. tekevät kylästä kodikkaan ja ehdottomasti käymisen arvoisen. Kaikkialta on mahtavat näkymät Välimerelle.

Köysirata, Teleferico, Calamorro vuorelle kuljettaa kävijät vaunuissa n. 770 m:n korkeuteen. Kolmen kilometrin matka kestää n. 15 minuuttia ja sen lähtöpiste on aivan Tivoli Wordin vieressä. Perillä on paitsi uskomattoman hienot näköalat niin mahdollista seurata koulutettujen kotkien ja haukkojen näytöksiä. Siellä on myös mahdollista vaeltaa lähes kolmen kilometrin pituisilla poluilla.

Perhospuisto, Marposario, on palkittu Espanjan parhaana nähtävyytenä. Se sijaitsee ylhäällä Buddha temppelin Stupan vieressä. Puistossa lentää vapaasti yli 1500 perhosta, joiden elinympäristöstä on tehty optimaaliset niiden elämistä varten. Ilmakosteus on 80 % ja lämpötila 24-29 astetta. Sisällä todella tarkenee. Tunnelma on eksoottinen ja ehdottomasti näkemisen arvoinen.

Selwo marinan eläinpuistossa, joka aloitti toimintansa 2012, tapaat delfiinejä, merileijonia, pingviinejä ja eksoottisia lintuja. Alue on jaettu eri vyöhykkeisiin niissä olevien eläinlajien perusteella. Erilaisia näytöksiä on useita ja niitä seuraamalla pääsee lähelle näitä karismaattisia ja monia kiehtovia villieläimiä. Eri opasteista saa paljon tietoa eläinten käyttäytymisestä ja niiden elinympäristöstä. Käynnin aikana voi myös osallistua eläinten ruokintaan.

Aurinkorannikon satulinna eli Calomaresin linna, Castillo de Colomares sijaitsee korkealla n. 3 km rannasta. Se on rakennettu Kolumbuksen Amerikan löytämisen muistoksi. Tarkoituksena on kertoa vierailjoille, kuinka Kolumbus suunnitteli matkan Intiaan. Linnan rakensivat tohtori Stephen Martin ja kaksi malagalaista muuraria vuosina 1987-1994. Se edustaa arkkitehtuurisesti tyylejä, jotka olivat ominaisia keskiaikaiselle Espanjalle. Linna on erittäin mielenkiintoinen kohde varsinkin pikkulapsille. Rakennuksina se on kuitenkin ainoastaan kulissi.

La Paloma Park, Palomapuisto sijaitsee Benalmadena Costan ja Arroy de la Mielin välissä ja se on kaupungin tunnetuin ja suosituin viheralue. Keskellä on suuri tekojärvi, jonka ympärillä on kaunis ja laaja puutarha, jossa monet eri eläimet elävät vapaasti eksoottisten kasvien ja puiden seassa. Puistossa on esim. yli 90 palmulajia, eukalyptus puita, sypressejä, kaktuksia ym. ja tietysti ravintoloita ja kahviloita. Puistossa järjestetään myös erilaisia konsertteja ja muita tapahtumia. 

FUENGIROLA

Fuengirola on suomalaisille ehkä Aurinkorannikon tunnetuin rantakaupunki ja sitä kutsutaankin usein Suomen eteläisimmäksi kaupungiksi. Malagaan on matkaa n. 30 km. Asukkaita Fuengirolassa on nykyisin n. 83.000. Turismi levisi melko pian Torremolinoksesta myös Fuengirolaan ja 60-luvulla sinne alkoi tulla yhä enemmän lomailijoita ja myös asunnon ostajia. Pacoksesta tuli suomalaisille oma asuinalue ja sinne rakennettiin vetonaulaksi valmennuskeskus huippu-urheilijoille. Asuntokauppa kävi kuumana, vaikka ostaminen ulkomailta ei ollut vielä aivan helppoa. Asukkaita Fuengirolassa oli 60-luvun alussa n. 8500, mutta luku kasvoi nopeasti. Kaupunki on lähes yhteen kasvanut Benalmadenan kanssa, ja molemmat ovat yhä edelleen suomalaisten asunnonostajien suosikkilistan kärjessä. 

Pinta-alaltaan Fuengirola on vain runsas 10 km2 ja se sijaitsee täysin 8 km:n rannan suuntaisesti ja melko lyhyen matkaa vuoristoon päin. Mijaksen raja on erittäin epäselvä ja niinpä osa kaupunkia kuuluu Mijakseen ja osa Fuengirolaan. Viime vuosisadalla Fuengirola oli vielä osa Mijasta. Kaupunki rajoittuu idässä Benalmádenaan, pohjoisessa sekä lännessä Mijakseen  ja etelässä Välimereen. 

Fuengirolan ylpeys on sen pitkät, kauniit ja puhtaat rannat, joista nykyisin pidetäänkin erittäin hyvää huolta. Ne ovat saaneet paljon erilaisia laatuluokitus palkintoja. Eri rantoja on kaikkiaan seitsemän ja niistä kuusi on saanut ns. sinisen lipun eli EU:n korkeimman laatuarvosanan.  Ranta-alueen vieressä kulkee 8 km pitkä Paseo Maritimo, joka on loistava paikka kävellä tai hölkätä. Katu on tasainen ja hyvin hoidettu. Sen varrella on istutettuja palmuja, kukkia ja ennen kaikkea runsaasti rantabaareja (chirinquitoja), joihin on helppo pysähtyä syömään, vaikka vartaassa valmistettuja sardiineja (espetoja). Venesatamasta tehdään paljon venematkoja ulos merelle sukeltamaan, kalastamaan tai vain ihailemaan vapaana uivia delfiinejä. Rannalla on monia hotelleja ja ravintoloita jokaiseen makuun.

Kaupungin erikoisuus on aivan sen läpi kulkeva junarata, joka kulkee junakadun yläpuolella aivan kaupungin keskustassa. Junalla pääsee nopeasti ja vaivatta Malagaan ja muihin matkan varrella oleviin kaupunkeihin. Länteen päin juna ei enää kulje, vaan päätepiste lännessä on Fuengirolan asema. Tosin suunnitelmissa on radan pidentäminen Marbellaan asti. Fuengirola panostaa paljon paikallisiin liikenneyhteyksiin, mikä varmasti on osasyy sen suosioon. Kaupungin tunnetuimmat osat ovat Los Boliches, Los Pacos ja Torreblanca.

Fuengirola ei ole vain suomalaisten suosikki, vaan se on erittäin kansainvälinen kaupunki.  Siellä asuu paljon mm. ruotsalaisia ja brittejä, mutta myös monia muita kansallisuuksia, joita on laskettu olevan kaikkiaan 57. Noin 25 % kaupungin asukkaista on muita kuin espanjalaisia. Eri kansalaisuudet ovat keskittyneet melkoisesti omiin alueisiinsa. Suomalaiset viihtyvät lähinnä Los Pacoksessa ja kaupungin keskustassa Los Bolicheksessa. Pacoksessa on mm. suomalainen koulu ja monilla alueen kaupalla on vielä muistoina 60-luvulta suomalainen nimi. Suomeksi on helppoa saada lähes mitä tahansa palveluita ja monesta suomikaupasta voi ostaa suomalaisia elintarvikkeita. Fuengirolassa asuu vakituisesti n. 5000 suomalaista. Vuosittain suomalaisia lomailijoita on arvioitu olevan 25.000 – 30.000.

Fuengirolan suosio perustuu usein siihen, että alueella asuu jo niin paljon suomalaisia ja lähes kaikki palvelut on helppoa saada myös suomeksi. Lisäksi liikenneyhteydet ovat erinomaiset. Malagasta tuleva juna pysähtyy kolmessa kaupungin osassa eli Carvajalissa, Torreblancassa ja Los Bolicheksessa. Kaupunkialue on hyvin keskittynyt ja korkeuseroja ei ole, joten siellä pärjää hyvin myös ilman autoa. Kaunis ja koko Costan pisin rantakatu tuovat monelle lisäplussaa asunpaikan valintaan. Fuengirola on myös muita rantakaupunkeja rauhallisempi. Kaupungin pinta-ala asukasmäärää kohden on kuitenkin pieni, joten asunnoista voi olla toisinaan pulaa. Tämä saattaa nostaa hieman niiden hintoja. Näin varsinkin rannan läheisyydessä. Itse rantakadulta on vaikeaa ostaa laadukasta asuntoa. Hinnat ovat melko korkeat ja suurin osa asunnoista lähes alkuperäisessä kunnossa eli 80-luvulta. Remontoimalla niistä tietysti saa mieleisensä, mutta se nostaa asunnon hintaa.

Suosituimpia asuinalueita suomalaisille ovat Los Pacos ja keskustan Los Boliches. Keskustan kaksi erikoisaluetta eli Pueblo Lopez ja Puebla Lucia ovat erittäin viehättäviä asuinalueita, joissa on onnistuttu säilyttämään hieno, espanjalainen kylätunnelma. Luciassa on kauniita puutarhoja ja mukavia uima-allasosastoja. Asunnot näillä alueilta ovat erittäin haluttuja, mutta hinnat melko korkeita. Myös kaupungin itäpuolella oleva Torreblanca miellyttää monia, vaikka alue on kovin mäkistä.

Nähtävyyksiä:

Kaupungin yksi ylpeyksistä on sen eläintarha Bioparc, joka on erittäin eläinystävällinen. Tarhan päämääränä on tuoda eläimille mahdollisimman luonnollinen elinympäristö. Se onkin saanut toiminnastaan monia kunniamainintoja sekä asiakaspalautteista erinomaiset arviot.  Eläimiä on Afrikasta ja Aasiasta ja ne saavat vaeltaa alueella mahdollisimman vapaasti lajeille luonnonmukaisissa olosuhteissa. Voit kulkea alueen polkuja pitkin ja tavata siellä tiikereitä, gorilloja, krokotiilejä, virtahepoja ym. Alueella järjestetään myös ”kuunvalo vierailuja”, jolloin voi päästä tutustumaan yön eläimiin. Monet eläinlajeista on siellä saatu lisääntymään, mikä tietysti kertoo paljon eläinten viihtyvyydestä. Bioparc keskittyykin myös uhanalaisten lajien jalostusohjelmaan. Bioparc on todellinen keidas, jossa pääset sisälle trooppiseen metsään tapamaan eksoottisia eläimiä. Sitä ei todellakaan uskoisi, kun katsoo eläintarhan sisääntuloa, joka on aivan keskellä kaupunkia. On kuin olisi menossa johonkin virastoon tai kauppaan ja hetkessä oletkin keskellä viidakkoa. 

Keskusaukio, Plaza de la Constitucion (perustuslakiaukio) ja sen ympärillä oleva kaupunginosa on aivan erilainen kuin muu kaupunki. Aukio on Fuengirolan sydän ja sitä ympäröi runsaasti ravintoloita, kahviloita ja pieniä erikoiskauppoja. Espanjalaisuus on siellä saatu hyvin säilymään. Ympärillä olevat kapeat kadut ja kauniit kukkaistutukset tuovat lisää tunnelmaa. Aukiolle kokoontuu paljon varsinkin vanhempaa väkeä nauttimaan ulkona olosta ja rauhallisesta elämänmenosta. Aukiolla on Nuestra Senora del Rosarion valkoinen kirkko, jossa järjestetään myös erilaisia konsertteja.

Sohailin linna, Castillo Sohail, on alun perin jo 900-luvulla muslimien rakentama rannikon puolustuslinnake. Linna sijaitsee kukkulalla n. 40 metriä merenpinnan yläpuolella, Fuengirola joen suulla, joten sieltä on mahtavat näköalat merelle. Se on tuhoutunut ja uudelleen rakennettu moneen otteeseen. Vuonna 2000 se kunnostettiin ja toimii nykyisin monien konserttien ja festivaalien järjestelypaikkana. Parempaa ja loistokkaampaa paikkaa erilaisille musiikkitapahtumille on vaikeaa löytää. 

Ostosmatkailijoille suosituin kohde on Miramarin ostoskeskus ja tietysti kaupungin monipuoliset markkinat, joita on mm. Feria-alueella. Siellä järjestetään myös lokakuussa Fuengirolan Feriat ja keväisin Kansainväliset päivät. Molemmat tapahtumat tuovat kaupunkiin kymmeniä tuhansia kävijöitä.

Mijas

Mijaksen kaupunki koostuu kahdesta eri osasta Mijas Costasta sekä Mijaksen historiallisesta keskuksesta Mijas Pueblosta. Mijaksessa asuu kaikkiaan yli 80.000 asukasta ja se on Malagan ja Marbellan jälkeen Aurinkorannikon kolmanneksi suurin kaupunki.  Pinta-alaltaan se on toiseksi suurin eli lähes 150 neliökilometriä ( Fuengirola n.10). Mijaksen asukkaista yli 42 % on ulkomaalaisia, mikä kertoo sen suosiosta osto- ja turistikohteena. Mijas onkin yksi suurimmista ulkomaalaisten asuinalueesta koko Espanjassa ja tietysti myös Costalla. 

Mijas Costan kolme ydinaluetta on Las Lagunas (n. 45.000 asukasta), La Cala (n. 5.000) ja Calahonda (n. 20.000). Suurin ja merkittävin osa on Las Lagunas, joka on aivan kiinni Fuengirolassa. Fuengirolahan oli ennen vanhaa osa Mijasta. Siitä tuli itsenäinen kaupunki vuonna 1841. Näitä kahta aluetta on usein lähes mahdoton erottaa toisistaan. Joillakin kaduilla toinen puoli kuuluu Fuengirolaan ja toinen Mijakseen. Las Lagunas on oikeastaan kuin oma kaupunki. Siellä sijaitsee mm. El Corte Ingles ja moottoritien vieressä oleva vesipuisto, jonka nimi onkin Mijas Aqua Park. Alueella asuu lähes 45.000 asukasta ja siellä on paljon asuntoja, teollisuutta, kouluja ym. Suurin osa espanjalaisista asuu juuri tällä alueella. Alue ei ehkä ole niin suosittu asuntojen ostoskohteena, mutta sieltä löytyy hienoja huvila-alueita kuten La Zierrazuela ja Campo Mijas. Koko Las Lagunas on melko uusi asuinalue.

Mijas Costalla Fuengirolan ja Marbellan välissä sijaitsee useita erittäin kauniita ja pidettyjä asuinalueita kuten El Faro, El Chapparal, La Cala, Riviera del Sol ja Calahonda. Ne yhdistyvät toisiinsa A-7 rannikkotietä pitkin. Rantaviiva on todella kaunis ja siihen mahtuu monia erilaisia rantaosuuksia. 

Lähimpänä Fuengirolaa eli vain muutaman kilometrin päässä on El Faro, jossa on paljon laadukkaita asuntoja ja hyvät ulkoilumaastot. Alue ja sen rannat ovat erittäin rauhallisia ja kauniita. Kiintopisteenä on majakka, Faro de Calaburras, josta alue on myös saanut nimensä. Se on Espanjan ensimmäinen merenkulun ilmamajakka, joka aloitti toimintana 1863 ja rakennettiin uudelleen 1928. Majakka on 25 metriä korkea ja maakunnan päämajakka. El Faro on monelle suomalaiselle mieluisa kohde asunnon hankkimiseen

La Calan kalastajakylä on myös hyvin suosittu alue. Se sijaitsee n.7 km päästä Fuengirolasta, aivan meren rannalla. Rantaviivaa on 12 km ja asukkaita n. 24.000. Perinteisestä andalusialaisesta kalastajakylästä on kehittynyt suosittu asuinpaikka ”kakkoskodin ostajille”. La Calan yksi vetonauloista on kävelyreitti -hanke, jota on toteutettu jo pitkään. Se yhdistää La Calan 6 km:n päässä olevaan Calahondaan. Hankkeen tarkoituksena on rakentaa hieno, puinen kävelytie lähes 200 km:n pituiselle matkalle ja yhdistää näin Costan rannikkokaupungit. La Calassa on tarjolla paljon erilaisia palveluja kuten pankkeja, lääkäreitä, lakitoimistoja, supermarketteja ym. sekä suuri valikoima korkeatasoisia ravintoloita. 

Calahonda sijaitsee Marbellan ja Fuengirolan puolivälissä. Sen rannat ovat erittäin kauniit. Alue ulottuu melko korkealle sisämaahan, jossa myös on runsaasti tarjolla loma-asuntoja. Varsinainen keskus on kuitenkin lähellä rantaa. La Calaan on matkaa vajaa 6 kilometriä, Fuengirolaan 13 km ja Marbellaan 15 km. Asukaita on n. 20.000. Vaikka Calahonda sijaitsee monen mielestä hieman liian kaukana isoista kaupungeista, on se melko pidetty asunnon  ostoalue. Sielläkin on paljon erilaisia palveluita kuten pankkeja, lääkäriasemia, apteekkeja, erikoisliikkeitä, ruokakauppoja ja tietysti monia eri tasoisia ravintoloita. Asunnot ovat siellä ehkä hieman halvempia sijainnin ja myös korkeuserojen takia. Korkea maasto tosin takaa usein hienot merinäkymät.

Mijaksen alueella on erittäin monta suosittua golfkenttää ja on siksi monien golffareiden ykkössuosikki. Kymmenen kilometrin säteellä kenttiä on kaikkiaan 27. Edulliset hinnat, hyvä ilmasto ja ympäristön kauneus takaavat golfharrastajien jatkuvan suosion. Golfratojen yhteydessä on myös monia laadukkaita ja edullisia asuntoja, joissa on kauniit näköalat vuoristoon ja golfradalle. Ne saattavat joidenkin mielestä olla kuitenkin hieman kaukana muista palveluista.

Mijas Pueblo on Mijaksen kaupungin vanha keskus, josta tuli suosittu matkailukohde jo 1950-luvulla. Se sijaitsee upealla paikalla, Mijas vuoren rinteellä n. viisi kilometriä rannikolta vuoristoon. Tämä yksi Andalusian valkoisista kylistä on erittäin suosittu matkailukohde ja monen mielestä nykyisin ehkä jopa liiankin turistimainen. Näkymät merelle ja vuoristoon ovat todella hienot. Valkoiset talot, kapeat mukulakivikadut ja kauniit seiniin kiinnitetyt kukkaruukut antavat kylälle espanjalaista tunnelmaa. Siellä on paljon perinteisiä käsityö-, keramiikka-, nahka- ja makeisliikkeitä, joista saa helposti hankittua vaikka tuliaisia tai matkamuistoja. Alueella on mm. maailman pienin suklaatehdas, Mayan Monkey, jossa voi käydä maistelemassa tehtaan suklaita. Keskustassa on vain kävelykatuja ja sitä voi ihailla myös hevosvaunuista. Kylässä olevassa härkätaisteluareenalla, Plaza de Toros, järjestetään vielä erilaisia tapahtumia ja jopa kerran vuodessa härkätaistelu. Andalusiassa ne ovat vielä sallittuja. Asukkaita Mijas Pueblossa on nykyisin n. 5000. Monet ovat myös kiinnostunut Mijas Pueblosta asuinalueena. 

Marbella

Marbellan kaupunki on viime vuosien aikana noussut Costa del Solin tunnetuimmaksi lomakohteeksi. Asukkaita siellä on n. 150.000 ja se on Malagan jälkeen alueen toiseksi suurin kaupunki. Se on kooltaan n. 115 km2 ja rantaviivaa on lähes 30 km, joka on jaettu 24 erilliseen rantaosuuteen. Kaikki rannat ovat hieman erilaisia. Kaupungin taustalla on La Conchan vuori, joka tuo hienon taustamaiseman koko kaupungille. 40-luvulla myös Marbella oli vielä köyhä kalastajakylä, jossa asui 900 ihmistä. Muutos on siis ollut huikaiseva. Se alkoi, kun markiisi Ricardo Soriano osti vuonna 1943 kartanon, muutti sinne ja alkoi kutsua rikkaita ja kuuluisia ystäviään ylelliseen kotiinsa. Vähitellen kohde muutettiin pieneksi hotelliksi ja 1954 se nimettiin Marbella Clubiksi. Hotellista tuli nopeasti luksuslomakeskus elokuvatähdille, yritysjohtajille ja kansainväliselle jetsetille. Tätä myötä muuttui koko Marbellan ilme. 

Marbella onkin vetänyt vuosien varrella puoleensa paljon kuuluisia ja varakkaita henkilöitä, joten siitä on kehittynyt muista Costan kaupungeista hieman erilainen loma- ja asuinkohde. Kaupungissa on runsaasti tyylikkäitä ravintoloita, yökerhoja, ostospaikkoja, kasinoita ym. Hintataso siellä on selvästi korkeampi, olipa kyse lomailusta, ravintoloista tai asunnon hankkimisesta. Marbellan tärkeimpiä asuinalueita ovat San Pedro, Elviria, El Rosario, Las Chapas ja Nueva Andalucia. Benahaviksen vuoristokylä sijaitsee 7 km:n päässä ja sieltä on upeat vuoristo- ja merinäkymät.

Marbellan keskipiste on runsas 6,4 km pitkä, leveä ja kaunis rantakatu ja ranta-alue Golden Mile, joka sijaitsee Marbellan keskustan ja Puerto Banuksen välillä.  Nimensä alue on saanut ”kultaisista” hiekkarannoista, auringonpaisteesta ja sen varrella sijaitsevista monista arvokiinteistöistä kuten Saudi-Arabian edesmenneen kuninkaan kesäasunnosta. Kadun varrella on täyttä elämää päivisin ja öisin aamutunneille asti. Siellä on lukematon määrä erilaisia kahviloita, ravintoloita ja yökerhoja. Hintataso on paikoittain todella korkea. Marbellan yöelämä on vilkas ja loistokas ja poikkeaa paljon Costan muista turistikohteista.

Golden Milen ja koko Marbellan ylellisin osa on Puerto Banus -huvivenesatama, johon ranta-alue päättyy. Se perustettiin jo 1970-luvulla ja laajennettiin 1990-luvulla. Siellä on viettänyt lomiaan monet kuninkaalliset ja huippujulkkikset. Satamassa voi kävellä ja ihailla luksusveneitä ja rantaa kiertäviä loistoautoja. Ravintoloita, kahviloita ja maailman tunnetuimpia merkkiliikkeitä on runsaasti. Satama on ollut kuuluisa mm. Saudi-Arabian kuninkaallisen perheen ja muiden rikkaiden arabien luksusjahtien kiinnityspaikasta. Aivan sataman takana on El Corte Ingles tavaratalo, jonka valikoima on keskittynyt lähinnä huippumerkkeihin ja tuo asiakkaille hyvän käyntikohteen. Muutenkin Marbellasta löytyy muita kaupunkeja enemmän kalliita luksuskauppoja autoille, huonekaluille, koruille ym. Yöelämä satamassa on erittäin vilkasta.

Marbellan vanhakaupunki, Casco Antiguo, sijaitsee vain muutaman sadan metrin päässä rannasta. Se on säilyttänyt hyvin vanhan espanjalaisen kylän tunnelman, vaikka heti sen ulkopuolella on nykyaikaisia, korkeita rakennuksia ja moderni suurkaupunki. Casco Antiguossa on 44 pientä, viihtyisää kujaa, joiden varrella paljon värikkäitä kukkia. Vanha muuripätkä kertoo siitä, että se on aikoinaan ollut kokonaan aidattu kaupunki. Keskusaukio Plaza de Naranjas (appelsiiniaukio) on alueen keskipiste. Siellä on vanha kaupungintalo ja Santiagon kirkko. Molemmat peräisin jo 1500-luvulta. Vanhassakaupungissa on kolme muutakin pientä toria, ravintoloita, terasseja ja pikkuputiikkeja, joissa on tarjolla vaatteita, koruja ja tietysti erilaisia matkamuistoja. Alue on kaunis, hyvin hoidettu ja viihtyisä.

Marbellan kaupunki on paljon muutakin kuin hiekkaranta ja vanha kaupunki. Siellä on paljon erilaisia puistoja ja mielenkiintoisia katuja kuten Avenida del Mar, jonka varrella on runsaasti erilaisia taideteoksia mm. patsaita Salvador Dalista. Erittäin suosittu on keskustan Alameda-puisto, josta löytyy paljon hienoja trooppisia kasveja ja viihtyisiä puistokäytäviä. Keskustasta löytyy myös vanha kirkko Inglesia Mayor de la Encarnacion. Marbellassa on aina paljon katseltavaa ja tekemistä, joten se on hyvä kohde aktiivisille matkustajille. Kulkuyhteydet Marbellaan eivät ole yhtä hyvät kuin Costan muihin kaupunkeihin. Sinne ei ole toistaiseksi rautatieyhteyttä Malagasta. Linja-autoasema on n. 1,5 km Vanhasta kaupungista pohjoiseen A7 tien lähellä. Malagan lentokentälle on matkaa 60 km. Vuosittain Marbellassa vierailee n. neljä miljoonaa turistia. Marbellan ympäristössä on yli 50 golfkenttää, joista monet ensikuokkaisia. Alue kiinnostaakin golfin harrastajia kaikkialta maailmasta. 

Marbella on Costa del Solin suosituin asunnon ostopaikka. Kiinteistövälittäjien määrä on erittäin suuri ja asiakkaita ympäri maailmaa kuten Isosta-Britanniasta, Saksasta, Marokosta ja Saudi-Arabiasta. Myös skandinaaveja alueella on melko runsaasti.  Marbellassa on arvioitu asuvan yli 140 eri kansallisuutta. Noin 30 % väestöstä on ulkomaalaisia. Luku voi olla vieläkin suurempi, koska kaikki asukkaat eivät rekisteröidy kaupungin asukkaiksi. Hintataso on muita rannikkokaupunkeja jonkin verran kalliimpi ja luksuskohteissa todella korkea. Kalleimmat asunnot löytyvät Golden Mile ja Puerto Banuksen alueilta. Siellä suuret yksityiset huvilat myydään monilla miljoonilla euroilla. Kalleimpien vuokrakohteiden hinta voi olla jopa 4000 €/yö. Edullisimmilta alueilta löytyy kyllä täysin normaalihintaisia asuntoja. Mm. Nueva Andalucia (”Golf-laakso”) on ruotsalaisten suosittu asuinpaikka. 

Estepona

Nyt esittelyssä viimeisin, mutta ei vähäpätöisin, Costan rannikkokaupunki Estepona. Siellä on n. 70.000 asukasta ja pinta-alaltaan se on yksi Costan suurimmista kunnista. Se sijaitsee n. 30 km Marbellasta länteen. Malagasta matkaa on n. 90 km.  Estepona on monelle suomalaiselle melko tuntematon kaupunki, mutta kansainvälisesti erittäin suosittu. Se on viimeisten vuosien saatossa uudistettu ja muutettu monipuoliseksi rantakohteeksi, joka tarjoaa kävijöille paljon kaunista ja laadukasta katseltavaa. 

Vanha kaupunki on yksi Andalusian kauneimmista. Se on täynnä kapeita sokkeloisia, mukulakivisiä kujia sekä toinen toistaan hienompia kukkaistutuksia, asetelmia ja värikkäitä ruukkuja. Eri kaduilla on eriväriset ruukut ja niinpä monia katuja kutsutaankin niiden värien mukaan (esim. sininen katu). Vanhassa kaupungissa on paljon viehättäviä taloja, aukioita ja tietysti monia espanjalaisia ravintoloita ja kahviloita. Siellä on myös eri tasoisia vaateliikkeitä ja herkullisia leipomoita. Osa katukäytävistä on jopa marmoria. Alueen keskellä sijaitsee aukio Plaza de las Flores, jota ympäröi kukkien ohella appelsiini- ja jasmiinipuut. Esteponaa kutsutaankin kukkien kaupungiksi. 

Kaupungissa on rantaa n. 20 km ja monta erilaista, tasokasta rantaosuutta. Pitkä rantakatu Paseo Maritimo on erittäin suosittu, kaunis ja hyvin hoidettu.  Palmuja ja kukkaistutuksia on runsaasti. Ravintoloita, terasseja ja baareja on paljon ja niissä tarjoillaan paellaa, sardiineja, tuoretta kalaa ja monia espanjalaisia kalaruokia. Erityisen viehättävä on valko- siniseksi koristeltu venesatama, jossa on runsaasti hienoja veneitä ja monia laadukkaita ravintoloita. Yöelämä siellä on vilkasta. Satamasta voi myös tehdä retkiä merelle sukeltamaan, kalastamaan tai vaikka ihailemaan delfiinejä. Alueen vieressä on vanha Puta Doncellan majakka, joka on edelleen toiminnassa ja auttaa veneitä pääsemään Gibraltarille.

Esteponassa on erittäin hieno, 1000 neliömetrin suuruinen rakennus, orkideamuseo, jossa kolme vaikuttavaa lasikupolia. Sisällä on nähtävillä 1300 eri orkidealajia eri puolilta maailmaa. Museota ympäröi kaunis puisto, jossa tekolampia ja iso vesiputous. Kaupunkikuvaa on myös piristetty seinämaalauksilla. Historiasta kiinnostuneille on tarjolla mm. Etnografinen ja härkätaistelumuseo.

N. 20 minuutin ajomatkan päässä Esteponasta on suosittu eläintarha Selwo Safari Park, jossa vierailee vuosittain yli neljä miljoonaa kävijää. Se on oikeastaan sekoitus eläintarhaa ja teemapuistoa. Alue on yli 100 hehtaaria ja siellä asuu yli 2000 eläintä, jotka saavat elää vapaasti mahdollisimman luonnonmukaisissa oloissa. Alue on suuri ja sitä voi kiertää myös aidoilla safariautoilla, jotka kulkevat eläinten elinpaikkojen keskellä. Näin voi tehdä matkan Afrikkaan poistumatta Costalta. Näet aivan läheltä sarvikuonoja, virtahepoja, kirahveja, norsuja, leijonia, seeproja ym.  ja samalla saat asiantuntevaa opasta näiden villieläinten elinoloista. Selwo puistossa voi myös yöpyä.

Suomalaisia ei vielä asu Esteponassa kovinkaan paljoa, mutta alueen suosio kasvaa koko ajan, joten se kannattaa pitää mielessä uutta loma-asuntoa etsiessä. Meren ja vuorten ympäröimästä kaupungista on tullut todella suosittu kiinteistöjen ostokohde ympäri maailmaa. Kaupungin päättäjät ovat oikeilla valinnoillaan tehneet siitä nykyaikaisen kaupungin, mutta samalla pystyneet säilyttämään alkuperäisen, viehättävän andalusialaisen kylätunnelman. Asuntojen hinnat ovat selvästi naapurikaupunki Marbellaa alhaisemmat.

Alueen 10 laadukasta golfkenttää vetää puoleensa myös innostuneita golffareita. Kaupungin takana oleva vuori Sierra Bermeja on pääosin luonnonpuisto, jossa on paljon kauniita vaellusreittejä. Estepona on kaupunki, johon on helppo ihastua.