Espanjalaisesta ruoasta ja sen terveydellisyydestä puhutaan melko paljon eikä syyttä, onhan Välimeren ruokavalio monen ravitsemusasiantuntijan suosikki. Siihen liittyy olennaisena myös maan ruokakulttuuri. Perheet ja ystäväporukat käyvät ahkerasti ulkona syömässä ja ruokailusta otetaan todella kaikki ilo irti. Tunnelma on katossa ja mukana on kaikki vauvasta vaariin. Niinpä ravintoloissa, varsinkin paikallisten suosimissa, on usein desibelit melkoisen korkealla. Hyvistä ruokahetkistä osataan nauttia ja tarjoilu on lähes aina todella ystävällistä.

Merenelävien, kasvisten, hedelmien ym. tuoreus on yksi ruokavalion perusta ja alueen kausituotteita hyödynnetään runsaasti. Paikalliset kaupat ja ennen kaikkea kauppahallit ovat oikeita aarreaittoja hyvän ruoan ystäville. Herkullisia ja monipuolisia salaatteja on lähes aina saatavilla myös ravintoloiden ruokalistoilta. Keskeisiä ainesosia ovat myös erilaiset yrtit sekä tietysti oliiviöljy. Ruoka-annosten hinnat määräävät täälläkin melkoisesti aterioiden laatua. Turistipaikoissa hinta- laatusuhde on usein huomattavasti epäedullisempi kuin aidoissa paikallisissa ravintoloissa.

Paella on kenties tunnetuin espanjalainen kansallisruoka, joka valmistetaan erityisellä paella-pannulla. Ainesosia voivat olla riisin ohella etanat, katkaravut, kana, kaninliha, erilaiset kasvikset ym. Sahrami tuo ruokaan sille ominaisen värin ja maun. Paella ei varsinaisesti kuulu omiin suosikkeihini, tosin laaduissa on paljon eroja.

Omia suosikkejani ovat hyvin valmistetut ja tuoreet kala-annokset varsinkin grillattuina.  Monissa paikallisissa kalaravintoloissa kalat ovat aamulla pyydettyjä ja maku todella hyvä. Grillatut sardiinit ovat myös erittäin suosittuja ja niitä grillataankin usein rantaravintoloissa seutuveneissä olevissa avotulissa. Gambas Pil Pil eli mausteisessa valkosipuli-chiliöljyssä kuumennetut katkaravut sekä valkosipuli- valkoviini-  ja oliiviöljy kastikkeessa valmistetut Almejas simpukat ovat oman suosikkilistani kärkipaikoilla.

Tapakset eli pienet suolaiset makupalat ovat nekin tyypillisiä espanjalaisia ruokia, joita syödään sekä alkupaloiksi että myös aterian korvaamiseksi. Tapaksia on monenlaisia; juustolla tai kinkulla päällystettyjä leipiä, friteerattuja kalan- tai kananpaloja, serrano-kinkkua, erilaisia juustoja, chorizo makkaraa, marinoituja kasviksia ym. Tapakset voivat olla maultaan todella hyviä, mutta joskus myös pettymyksiä.

Espanjalaisen ruoan lisäksi turistikeskuksissa on saatavilla myös paljon muiden maiden ruokia, varsinkin aasialaisia, italialaisia, intialaisia ja kreikkalaisia. Monet suomalaiset ravintolat ovat myös vahvasti mukana ja tuovatkin usein arkeen hyvän valintavaihtoehdon. Onhan suomalainenkin ruoka monilta osin erittäin hyvää ja maukasta.