Espanjassa kevät alkaa virallisesti 20.3., vaikka tänä vuonna tuntuu, että talvea ei ole ollutkaan. Sen verran lämpimiä ilmat ovat viime aikoina olleet, eikä vettä ole tullut kuin muutamina yksittäisinä päivinä. Vesivarastot ovat jatkuvasti pienentyneet varsinkin täällä Andalusiassa ja nyt kaikki toivovat todella paljon sadetta kevätkaudeksi.

Aivan heti sade ei kuitenkaan ole toivottu asia. Pari päivää sitten saimme taas ”nauttia” etelätuulen tuomasta Kalima ilmiöstä. Afrikan Saharasta tuleva hiekkapöly tekee ilman ruskeaksi ja likaa kaikki pinnat kuten autot, lattiat, seinät, ikkunat ym. Erityisen pahaa jälkeä seuraa, jos samanaikaisesti sataa. Silloin punertava mutakerros imeytyy vieläkin tehokkaammin kaikkialle. Pari vuotta sitten ollut normaalia ärhäkkäämpi Kalima aiheutti kaupungeille satojen tuhansien puhdistuslaskut ja sen jälkiä näkyy vieläkin monien talojen seinämissä. Nyt ongelma olisi todella paha, koska pesuvedestä on huutava puute. Voimakas etelätuuli on kuitenkin tuonut monille myös iloa. Surffareilla on hauskaa aalloilla ja koirat nauttivat rauhallisista rannoista. Kaikella on siis puolensa.

Ensi viikon alusta luvatut sateet ovat kuitenkin erittäin toivottuja, kunhan ne jaksaisivat hetken odottaa. Niiden avulla voisi esimerkiksi muuttaa nyt voimassa olevaa määräystä, jonka mukaan muut kuin hotellien ja julkisten tilojen uima-altaat eivät saisi olla auki tulevana turistisesonkina. Toki helpotusta saataisiin moneen muuhunkin vielä huomattavasti tärkeämpään asiaan. Ilmassa on siis jännitystä.