Etelä-Espanjassa kesäiset ilmat jatkuvat ja turistit saavat nauttia lomistaan täysillä. Monet haaveilevat edelleen kakkosasunnon ostamisesta rannikolta. Mutta miten on asuntojen hinta tällä hetkellä? Olisiko nyt hyvä aika toteuttaa unelma? Valitettavasti asuntojen hintatilanne ei ole paljoakaan muuttunut vaikeista taloudellisista tilanteista huolimatta. Monesta maasta asunnonostajia on nyt hieman vähemmän, mutta uusia asiakkaita on tullut vastaavasti mm. Itä-Euroopan maista. Pitkään jatkuva epävarmuus voi tietysti muuttaa tilannetta melko nopeastikin.

Sama pätee vuokra-asuntoihin. Korkeat korot ja inflaatio ovat aiheuttaneet osaksi sen, että uusia vuokrakohteita on nyt vähemmän, mutta asiakkaita riittää aina vaan mm. etätyön lisääntymisen vuoksi. Tämä johtaa korkeiden vuokrahintojen säilymiseen, mikä tuo monenlaisia haasteita. Espanjalaiset (kuten muutkin) asunnon omistajat haluavat mielellään nostaa hintoja lisääntyvien kulujen vuoksi. Kun samanaikaisesti vuokrahalukkaita riittää, ei ole ihme, että vuokrat ovat edelleen olleet jonkin verran nousussa. Tähän ongelmaan ei suomalaisilla välittäjillä ole todellakaan mitään ”sanottavaa”.

Monilla Espanjan alueilla vuokrahintojen vuotuiset korotukset ovat olleet jopa 20 %. Espanjalaisille itselle tilanne on katastrofaalinen, kymmenessä vuodessa vuokrat ovat nousseet 51,4 %, kun taas palkat vain 3,4 %. Korkeista vuokrista kärsii siis eniten itse espanjalaiset. Turistit kuitenkin voivat itse valita vuokraustarpeensa. Costa del Sol on upea matkustuskohde, mutta valitettavasti nykyisin aikaisempaa selvästi kalliimpi.