Monet asiat täällä Espanjassa tuntuvat usein hieman erikoisilta. Jotkut yllättävät negatiivisesti, mutta monet myös todella positiivisesti. Viimeksi mainittuun joukkoon kuuluu ehdottomasti liikennesakkokäytännöt.

Nyt kun ”pahin” turistikausi on taas ohi ja vapaita parkkipaikkoja saatavilla, niin autoa tulee käytetyksi selvästi enemmän. Rannoillakin on taas melko rauhallista, vaikka jonain päivänä voi tuulla kovaakin ja punainen lippu kieltää uimisen. Pysäköinneissä saa olla kuitenkin tarkkana. Pysäköintiruudun siniset viivat kertovat, että kyseessä on maksullinen pysäköinti. Pysäköintivalvojat ovat todella ahkeria. Ihmettelenkin usein, olisivatko he jopa provisiopalkalla. Niin helposti auton ruutuun ilmestyy 80 €:n sakkomaksu.

Mutta onneksi ei hätää. Espanjalainen ”ihme” antaa sinulle mahdollisuuden käyttää ns. ”katumusnappia” eli mitätöidä parkkisakko. Käytännöt vaihtelevat hieman eri kaupungeissa. Aikaa mitätöintiin on yleensä 1-2 vrk ja se suoritetaan lähimpään pysäköintiautomaattiin. Kieli kannattaa ensi vaihtaa englanniksi (mikäli se on mahdollista) tai painaa kohtaa anular (mitätöidä/peruuttaa). Sitten koneeseen syötetään sakkolapussa oleva sakon tunnistenumero (identificador). Seuraavaksi maksat katumussakon tasarahalla 6,55 (joissakin koneissa käy myös maksukortti) ja hyväksyt maksun. Saat siitä vielä kuitin ja sen jälkeen voitkin unohtaa alkuperäisen sakkolapun ja nauttia tunteesta, että olet juuri voittanut arvonnassa 73 €.

Alhaurinissa käytyämme automaatit olivat hieman vanhanaikaisempia, mutta vieläkin kiltimpiä. Automaatilla piti ensin painaa cancelar (keskeyttää) ja maksaa koneeseen 4 €. Maksu vahvistettiin ja kone antoi kuitin maksusta. Sen jälkeen automaatin alaosaan laitettiin saatu maksukuitti ja alkuperäinen sakko ja niin tästäkin päivästä tuli entistä aurinkoisempi. ”Säästöä” kokonaista 76 €. Hyvä on myös muistaa, että nopeussakoistakin on mahdollista saada 50 %:n alennus, jos ne maksaa netissä ajoissa. Tässä pieniä ehdotuksia Suomen uudelle liikenneministerille. Ehkä ne eivät siellä mene kuitenkaan läpi suurten säästötavoitteiden vuoksi. Siitä huolimatta oikein hyvää syyskuun viimeistä viikkoa!