Yksi asia, jota Espanjassa inhoan yli kaiken, on Saharan hiekkatuuli eli kalima, joka kulkeutuu Afrikan Saharasta etelätuulen mukana. Ilmiö saattaa tapahtua useita kertoja vuodessa, mutta tällä viikolla se on ollut erityisen voimakas.
Tuuli tuo mukanaan hiekkapölyä, joka kiinnittyy tehokkaasti kaikille pinnoille niin ikkunalaseihin, autoihin, seiniin, lattioihin eli kaikkialle, mistä se löytää hyvää kiinnityspintaa. Hiekka tekee myös ilmasta ruskeaa ja heikentää näkyvyyttä selvästi. Taivas saattaa muuttua lähes oranssiksi kuten tänään. Tuntui aivan kuin kyseessä olisi suuri luonnon katastrofi. Hiekka saattaa aiheuttaa helposti myös ärsytystä hengitysteissä.  Pöly voi kulkeutua tuulien mukana jopa Suomeen asti, mutta erityisen voimakasta se on luonnollisesti täällä Välimeren rannalla.

Siivouksen kannalta tilanne on tietysti aivan sietämätön. Jos siivous ei normaalioloissakaan ole lempipuuhaa, on se kaliman jälkeen suoranaista piinaa. Ikkunoista tuskin näkyy läpi ja kaikki ulkotilat tuntuvat muuttuneen hiekan ruskeiksi. Parasta on yrittää huuhdella hiekkapöly ensin pois runsaalla vedellä ja sitten pestä kohde tavallisin keinoin. Kaikesta huolimatta nämä toimenpiteet tuntuvat kuitenkin ehkä helpommilta kuin isojen lumikinosten poistaminen. Ja tämähän tapahtuu vain muutaman kerran vuodessa. Kaikkialla on siis omat ongelmansa.