Tänään ajattelin pitkästä aikaa kirjoittaa päivityksen Espanjasta. Se on kuitenkin tämänhetkisessä tilanteessa todella vaikeaa. Vain pari vuotta sitten, kun aloin kirjoittaa koronapäivityksiä, tuntui, että maailmassa tapahtui jotain niin järkyttävää, ettei sitä ollut kukaan osannut odottaa ja nyt olemme kaikki vielä pahemman tilanteen edessä. Kun koronaan menehtyneitä kirjattiin, käytiin voimakkaita mielipiteiden vaihtoa siitä, onko rokotuksista hyötyä ja kuinka nopeasti ongelmaan saataisiin kehitettyä sitä helpottava lääke. Nyt menehtyneiden lukumääriä ei kukaan tiedä, mutta kukaan ei myöskään tule väittämään, että heidät olisi pitänyt rokottaa tai että heidän olisi pitänyt pitää maskia. Koroviruksen eteneminen oli kaikille epävarmaa ja se tuntuu olevan tilanne myös tässä uudessa kriisissä. Maailma muuttui käsittämättömällä tavalla yhdessä päivässä 24.2.-22 eikä kenelläkään tunnu olevan käsitystä siitä, mihin kaikkeen tämä vielä johtaa.

Katsoin eilen erään erittäin hyvän dokumenttiohjelman Venäjän historiasta ja se toi melko pelottavia kuvia tilanteen tulevaisuudesta. Maassa on historiallisesti ollut aina johtaja, jonka asema on täysin ylivoimainen (jumalasta seuraava) ja joka haalii itselleen johtajan mielipiteitä toteuttavan sisäpiirin. Kansa on kaiken päätöksen ulkopuolella, koska näin on sen hyvinvoinnin kannalta parasta. Valehtelu on luvallista ja kansalle kerrotaan vain se, minkä johtaja katsoo tarpeelliseksi. Vuosi sitten totesin eräässä päivityksessä, että valehtelusta on tullut jopa muoti-ilmiö, jonka motiiviksi riittää oman edun tavoittelu. Näinä viikkoina tämä aihe on saanut aivan uudet mittakaavat.

Monet tiedustelevat, kuinka Espanjassa suhtaudutaan Ukrainan sotaan. Reaktio on varmasti samanlainen kuin monessa muussakin Euroopan maassa. Asiasta puhutaan koko ajan ja ihmiset ovat kauhuissaan. Espanja kuuluu kuitenkin Natoon ja sijaitsee tässä vaiheessa melko kaukana ”kriisipesäkkeestä”, joten tilanne ei tunnu yhtä pelottavalta. Espanja on lähettänyt Ukrainaan hyökkäystarvikkeita ja runsas viikko sitten päätös tuli myös aseiden lähetyksestä. Toki Espanjassakin pelätään kriisin leviämistä ja sen vaikutusta talouteen. Turistitulot vähenevät varmasti edelleen venäläisten matkailijoiden jäädessä pois ja pakotteet tuovat myös tilanteeseen lisäongelmia. Asuntojen hintoihin tai vuokriin tilanne ei ole ainakaan vielä tuonut muutoksia, ne ovat edelleen nousussa. Venäläisten osuus asuntokaupoista on ollut alle 4 %.

Suomessa tilanne on tietenkin täysin toisenlainen. Onhan meillä valtava yhteinen raja Venäjän kanssa ja myös vahva historia. Toivotaan todella, että Suomen päättäjät osaavat nyt tehdä oikeita ratkaisuja. Onneksi Suomessakin näyttää olevan järkevä ja laajakatseinen presidentti. Kovasti iholle tulevat uutiset, joiden mukaan Wc-paperin hamstraamisen sijalle on tullut joditablettien keräily, ulkolaisten sijoittajien suomalaisten osakkeiden myynti sekä myös asuntokauppojen lasku. Kaikki tapahtumia, jotka kertovat suuresta huolesta. Suomalaisten huoli on jonkin verran tullut myös omaan elämääni. Melko moni on kiinnostunut hankkimaan nopeutetulla ajanjaksolla 2. asunnon täältä Espanjasta ja muutama lomailija on tullut paikalle tavallista suurempien matkatavaroiden kanssa. Pelko lomamatkan pitenemisestä on siis todellinen.

Lopuksi haluan toivottaa omalta osaltani kaikille jaksamista ja myötätuntoa. Ennen kaikkea toivon, että Ukraina saisi kaiken mahdollisen tuen, jota pystymme sille antamaan. Toivottavasti koko sota olisi mahdollisen nopeasti vain osa historiaa. Kestää todennäköisesti kuitenkin kauan ennen kuin kaikki on taas ennallaan, mikäli se edes on mahdollista. Jotkut muutoksista jäävät todennäköisesti pysyviksi.

Anneli