Oikein hyvää perjantaipäivää taas täältä aurinkoisesta ja lämpimästä Espanjasta. Nyt ei tarvitse sateessa ja pimeässä asuvienkaan kadehtia, koska sain juuri taakakseni kunnon syysflunssan. Se on siis täysin mahdollista näinkin ihanteellisissa elinolosuhteissa. Flunssaakin on kuitenkin huomattavasti helpompaa kestää, kun ympärillä on valoa ja aurinkoa.

Viime kerralla kerroin siitä, miten suomalaisia on nyt tulossa tänne Costalle todella paljon ja asuntojen kysely on noussut moninkertaisesti. Malagan lentokentällä on hirveät ruuhkat ja monella on ollut täysi työ ehtiä ajoissa lennolle. Niinpä hieman ihmettelin tilastoja, joiden mukaan ulkolaisten turistien määrä Espanjassa on vieläkin vajaa puolet siitä, mikä se oli ennen pandemiaa. Espanjaan matkustuksessa suomalaiset ovat siis selvissä etujoukoissa. Tämä on ymmärrettävää, koska koronatilanne on täällä yhä edelleen hyvä. Espanja onkin rokotuskattavuudeltaan nyt maailman 7. sijalla ja yli 80 % väestöstä on saanut molemmat rokotukset. Vielä paremmaksi on pistänyt ”länsinaapuri” Portugal, jossa rokotuskattavuus on jo lähellä 90 %.

Syitä maiden hyviin koronatilanteisiin ei siis tarvitse kaukaa hakea. Portugalissa on todettu olevan todella vähän rokotevastaisia ja moni pitää rokotteiden ottamista kansalaisvelvollisuutena, jotta terveydenhuolto pystyisi suojelemaan tasapuolisesti kaikkia maan kansalaisia. Valitettavasti näin hyvä tilanne ei ole kaikkialla Euroopassa ja tämä tietysti johtaa tartuntojen lisääntymiseen. Kyse alkaa olla yhä enemmän rokottamattomien pandemiasta.  Jonkin aikaa sitten koronakuolemien määrä maailmassa ohitti 5 miljoona rajan ja kauhulla voi ajatella, mikä luku nyt olisi ilman rokotteiden käyttöön ottamista.

Koronarokotteiden lisäksi muutkin taudin levittämistä ehkäisevät toimet ovat aina vaan tapetilla kuten maskien käytöt väkijoukoissa, hyvä käsihygienia ja uutena ”aseena” kehotus toteuttaa hyvä ilmanvaihto sisätiloissa myös kylmempinä ajanjaksoina. Viruspartikkelit jäävät helposti sisäilmaan sairastuneen hengittäessä tai yskiessä.

Yksi hieman erikoinen koronauutinen. Kaikki, jotka seurasivat koronapäivityksiäni tai ovat lukeneet kirjan ”Kun Espanjan aurinko pimeni” muistavat hyvin nuo kamalat sakot, joita poliisit lähes ilomielin jakoivat kansalaisille, jotka eivät totelleet pilkun tarkkaan äärimmäisyyksiin vietyjä koronarajoitteita. Nyt Espanjan perustuslakituomioistuin on todennut, ettei hätätilalle ollut riittävästi juridista oikeutta ja sen perusteella nuo 14.3.-21.6. -20  välillä langetetut 1.142.127 sakkoa pitäisikin maksaa takaisin. Mitenköhän tuo käytännössä tulee onnistumaan? Muistan ainakin yhden pariskunnan, joiden sakkolapussa komeili monen kymmenen tuhannen euron summa. Tämä uutinen tuo varmasti heille melko kivan joulun, mikäli asiaa nyt pystytään selvittelemään niin nopeasti. Mutta onhan niitä uusiakin jouluja tulossa.

Ja sitten vielä yksi ei-korona uutinen. Ja mikä silloin olisikaan parempi kuin aito ”prinsessa uutinen”. Viimeisten mielipidetutkimusten mukaan enemmistö espanjalaisista (53%) olisi valmis siirtämään kuningashuoneen menneisyyteen ja toivovat maan muuttumista tasavallaksi. Olisikohan osasyynä monet X-kuninkaaseen liittyvät korruptio- ym. skandaalit.

Lopuksi vinkki isän päivän lahjaksi (joululahjaksi). Jos haaveilet muutosta Espanjaan ja haluat saada unelmille hieman tietopohjaa, tilaa kirja ”Kun Espanjan aurinko pimeni”. Se kertoo kokemuksista, joihin törmäsimme omassa muutossamme yli 10 vuotta sitten sekä karanteeniajasta, jolloin oli mahdollista saada väärin toteutetusta ulkoilusta jopa kymmenien tuhansien eurojen sakot. Kirjan voit helpoiten tilata Hevosfaktan nettisivuilta www.hevosfakta.fi  /kirjat tai myös monista nettikirjakaupoista.