Espanjassa vietettiin jo eilen juhannusaattoa. Koronarajoituksia on helpotettu paljon, mutta Andalucia päätti pitää melko kovan linjan juhannuksen suhteen. Fuengirolassa suljettiin rannat jo klo 22 ja näin yritettiin estää liiallinen juhannusjuhlinta. On vaikea kuvitella, millaista rannalla oli kaksi vuotta sitten ennen pandemiaa. Espanjan juhannuksen eli San Juanin vietossa on samanlaisia piirteitä kuin Suomessa, mutta juhlinta tapahtuu täällä isoissa ihmisjoukoissa. Suomessahan ihmiset keskittyvät mökkeilemään yleensä vain lähipiirin kanssa.
Espanjassa ihmiset kokoontuvat yhdessä rannoille ja vievät mukanaan hyviin juhliin kuuluvaa rekvisiittaa. Jo hyvissä ajoin ennen iltaa rannoilta varataan hyvät juhlapaikat ja sinne tuodaan telttoja, tuoleja, grillejä, ruokakoreja, juomia ja kaikkea mitä kunnon espanjalaiseen juhlaan tarvitaan. Mukana on koko suku ja meteliä riittää. Musiikki, leikit, kokot, ilotulitukset jne. kuuluvat tietysti asiaan. Keskiyöllä kävellään takaperin polvia myöten mereen, jonne viskataan tällöin kaikki huono energia.
Tänä vuonna tuolle rituaalille olisi ollut todella käyttöä. Koko koronakriisin voisi jo heittää mereen ja sitten palata takaisin normaaliin arkeen. Välillä tuntuu, että tämä toivomus on täysin mahdoton. Virus jyllää taas innokkaammin ympäri maailmaa eri muunnosten muodossa. Rokotteet auttavat tietysti monessa maassa tilannetta, mutta ongelmaa ei vielä ole saatu riittävästi nitistettyä.
Lauantaina Costalla poistuu maskipakko ulkotiloissa, jos turvaväli on 1,5 m. Maskitonta elämää se ei vielä tuo, koska sisätiloissa käyttö on edelleen pakollista. Kun Sofin kanssa lähtee ulos, on maskia pidettävä rappukäytävässä ja hississä, mutta onhan tämä jo pieni tuulahdus paremmasta. Positiivisia uutisia on myös se, että Fuengirolan rantakatu on saamassa entistä paremman ”ilmeen”, kun sen varsille istutetaan 455 uutta palmua. 7 km:n pitkän rannan kunnossapitoon ja siisteyteen panostetaan yhä enemmän ja näin saadaan samalla tarjottua työtä monelle työttömälle. Positiivista on myös uutinen, jonka mukaan rikollisuus on selvästi vähentynyt koronasta huolimatta. Viimeisten mittausten mukaan esim. Fuengirolassa on laskua ollut jopa 14,9 %. Kaikki ei siis ole menossa huonompaan suuntaan.

Lopuksi haluan toivottaa kaikille oikein hyvää ja iloista juhannusta!