Espanjassa kesäkuu on alkanut melko lämpimänä, vaikka sadepäiviäkin on mukaan mahtunut. Katsoin juuri vuodentakaisia päivityksiä karanteenin loppuajalta ja tilanne näytti olevan silloin todella hyvä. Tartuntoja oli päivässä vain 240 ja kuolleita 1. Melkoiset erot tämän päivän lukuihin +3122 ja +14. Luvut ovat kuitenkin onneksi laskemassa tasaisesti parempaan suuntaan. Hätätilan päättyminen ja itsehallintoalueiden aukaiseminen on tuonut paljon ihmisiä rannikolle, joskin pääosin vain espanjalaisia viikonloppuvierailijoita. Arkipäivinä rantaravintolat ovat edelleen melko tyhjiä eivätkä päiväkassat varmastikaan ilahduta ravintoloitsijoita. Turisteja ei alueella paljoa näy, vaikka kesästä toivotaan viime vuotta selvästi parempaa. Ja näin toivottavasti tulee tapahtumaan, koska lukuisat pienyrittäjät ovat jo kauan olleet todella vaikeuksissa. Ennen pandemiaa Espanjassa vieraili yli 83 miljoona turistia, mutta viime vuonna määrä oli vain pieni osa siitä. Laskua oli lähes 80 %. Tänä vuonna optimistiset odotukset turisteista ovat 45-50 miljoonaa. Toivotaan todella, että tämä ennuste toteutuu. Suuri osa hotelleista on vielä suljettuina, mutta niiden odotetaan aukenevan kesän kuluessa. Melkoisen takapakin turismi sai, kun Britannia ei poistanut vielä Espanjaa riskimaiden listalta eli matkailijat joutuvat kotiin palattuaan karanteeniin. Seuraava tilannearviointi tapahtuu kolmen viikon kuluttua. Asia on tärkeä, sillä britit ovat Espanjan suurin turistiryhmä.

Tästä päivästä lähtien Espanjaan voi matkustaa ilman koronatestitulosta kaikki 14 vuorokautta ennen matkaa molemmat koronarokotukset saaneet. Tämä toivottavasti helpottaa turistien saapumista. Toiveita on myös siitä, että EU:n sisäinen koronapassi saataisiin käyttöön heinäkuun alusta alkaen. Maskipakosta luopuminen ulkotiloissa on myös todella paljon tapetilla ja voi sekin osaltaan hieman vaikuttaa matkustajamäärien lisääntymiseen. Omasta mielestäni maskit eivät paljoa haittaa normaalia elämää, mutta monet tuntuvat kärsivän niistä melkoisesti. Arvio on, että kesäkuun puolivälissä maskeista voitaisiin ulkona luopua ainakin joillakin alueilla. Todennäköisempää on, että se toteutuu vasta heinäkuun puolella. Ja tämäkin tietysti vain, jos luvut säilyvät hyvinä. Tilannehan paranee koko ajan rokotussysteemin ja kesän vaikutuksesta, mutta nopeampaa muutosta kaikki toivovat. Syynä hitaasti muuttuvaan tilanteeseen ovat uudet virusmutaatiot sekä ihmisten selvä koronaväsymys.

Uudet tartuntatapaukset ovat olleet viime päivinä jopa pienoisessa nousussa, ja kesäkuun alussa koko Espanjassa ilmaantumisluku oli n. 120. Andalusian alueella luku oli hieman korkeampi. Täällä kuolleisuus on kuitenkin vähentynyt todella radikaalisti, joten merkit viittaavat siihen, että loppukesästä alkaen pääsisimme taas viettämään Espanjassakin arkea, joka edes hieman muistuttaisi aikaa ennen koronaa. Kestää kuitenkin varmasti monta vuotta ennen kuin olemme kokonaan voineet jättää tämän hirveän ajanjakson taaksemme. Rokote todennäköisesti tekee sen terveyden osalta mahdolliseksi, mutta taloudelliset ja henkiset vaikutukset ovat keskuudessamme varmasti vielä pitkään. Toivotaan, ettei tilannetta monimutkaistaisi vielä uudet, tuntemattomat virukset tai niiden muunnokset. Näitä lääketiede pystyy toivottavasti käsittelemään Covid-19 paremmin, mutta politiikkojen kyvyistä en olisi niin varma. Onhan tämän pandemian hoito ollut kaikkialla melkoista poliittista teatteria. Yleispäteviä ohjeita on asiasta ollut lähes mahdotonta saada. Ja nyt meillä on vielä edessä talouden voimakkaat leikkauskuurit. Miten ne osattaisiin tehdä riittävän oikeudenmukaisesti? Siihen tarvittaisiin järkeviä ja vahvoja politiikkoja. Mistäköhän niitä löytyy?