Tänään 2.5.-21 on kulunut vuosi siitä, kun Espanjan lähes täydellisessä lockdownissa tehtiin toinen helpotus, kun koirattomat ja lapsettomat aikuiset pääsivät vihdoinkin ulos ensimmäistä kertaa seitsemään viikkoon. Viikko aikaisemmin eli 26.4. olivat lapset päässeet ulkoilemaan tunniksi yhden aikuisen seurassa. Aikataulut ulkoiluun olivat tarkoin rajattu eri ikäryhmien kesken ja niiden oikea noudattaminen tuotti monelle päänvaivaa. Nyt jälkikäteen ajateltuna tuo koko karanteeniaika oli epätodellinen ja monelta osin vaikuttava. Kaikesta outoudesta huolimatta aika sujui hämmästyttävän hyvin. Tartuntaluvut ja menehtyneiden määrät tuntuivat silloin pelottavilta, mutta onneksemme emme tienneet siinä vaiheessa mitään tulevaisuudesta. Koko pandemiahan kehittyi suuntaan, jota kukaan ei uskaltanut edes uneksia. 2.5.-20 Espanjassa oli tartuntoja 216.582 ja tänään tartuntojen viimeisin luku (30.4.-21) on   3.524.077 eli yli 16-kertainen. Eikä pandemia ole vielä pitkään aikaa maailmasta ohi. Onneksi rokotukset ovat tuoneet moniin maihin jo selvää helpotusta. Esimerkiksi Israelissa ei raportoitu eilen uusia tartuntoja tai kuolemia lainkaan ja Britanniassakin luvut ovat painuneet lähes nollaan. Koronan painopiste on siirtynyt uusiin kohteisiin, josta pahin tällä hetkellä on Intia. Tartuntoja päivässä noin 400.000 ja menehtyneitä lähes 4.000. Toivottavasti rokotukset saataisiin sielläkin käynnistettyä riittävän tehokkaasti.

Henkilökohtaisesti tämä vuosipäivä on tärkeä, koska itsekin sain tänään ensimmäisen rokotteen. Mitäköhän on odotettavissa 2.5.-22? Toivottavasti viimeistään silloin maailma on palautunut pandemiaa edeltävään aikaan. Toinen harras toive on, että ajasta on opittu jotain, jota voidaan hyödyntää tulevaisuudessa. Karanteeniajasta jäi paljon muistoja, joista päällimmäisenä oli sakkojen pelko. Koiran kanssa sai onneksi liikkua, tosin hyvin rajoitetusti. Liitteenä muutama kuva tältä ajalta. Enemmän lockdown tuntemuksista voit lukea kirjastani ”Kun Espanjan aurinko pimeni”. Siinä olen kertonut myös normaaliajan elämästä Espanjassa ja kaikesta haasteista, mitä tänne muuttaminen on tuonut mukanaan. Kirjan voi helposti tilata Hevosfaktan nettisivuilta www.hevosfakta.fi ja tietysti kaikista nettikirjakaupoista.