Espanjassa on tuullut viime päivinä kovaa, mutta niin on tehnyt myös koronarintamalla. Ympäri maailmaa on järjestetty koronarajoituksia ja -rokotteita vastustavia mielenosoituksia. Melkoisen monet näyttävät olevan sitä mieltä, että koko korona on, jos ei nyt aivan täysin tekaistu ilmiö, niin ainakin asia, jota kukaan viranomainen ei halua tai osaa hoitaa oikeudenmukaisesti. Koronan vuoksi jostain syystä kaikki maailman asiantuntujat ja poliittisen johtajat ovat liittoutuneet tavallisia ihmisiä vastaan ja haluavat radikaalisti muuttaa koko maailmaa itse valitsemaansa suuntaan. Mikä tämä pelätty suunta sitten on, on jäänyt usein melko epäselväksi. Jos olisi kyse vain jonkun yksittäisen maan diktaattorista, voisi ymmärtää, että kansalaisten ”kyykyttämisellä” voisi olla poliittisia päämääriä, mutta miten tähän salaliittoon olisi saatu mukaan esimerkiksi kaikki Euroopan maat ja niiden asiantuntijat. Mikä voisi olla heidän motiivinsa väärentää koronakuolemien määriä, julkaista virheellisiä tartuntatilastoja tai käyttää vaarallisia rokotteita. On vaikea ottaa tällaiseen ajatusmaailmaan objektiivista kantaa ja siksi olisikin mielenkiintoista saada voimakkaalle koronakritiikille selvempiä perusteita.

En tässä nyt puhu kaikkein villeimmistä salaliittoteorioista kuten siitä, että eri valtioiden päätöksentekijät olisivat salaliitossa koronavirusta levittävien pimeiden voimien, lääketeollisuuden ja globaalin eliitin kanssa. Tai että 5G-verkko edesauttaisi viruksen leviämistä, mutta nämäkin täysin käsittämättömältä tuntuvat mielipiteet ovat melkoisen laajalle levinneitä. Päivän henki on erilaiset salaliittoteoriat ja niiden ”pauloihin” jää usein jopa korkeasti koulutettua väkeä.

Ylikuolleisuus ja ylipäätänsä koronakuolemien tilastointi ja vertaaminen muihin kuolinsyihin on yksi koronakritiikin keskeisimpiä asioita. Kaikista tilastoista saa helposti ”oman mielipiteen näköisiä”, kunhan niitä vaan osataan lukea tarkoitushakuisesti. Tosiasia on kuitenkin, että maailmassa on tilastoitu tähän Kirjoittaja: yli 2,7 miljoonaa koronakuolemaa ja luku on monen asiantuntijan mielestä jopa selvästi suurempi. Maissa, joissa terveydenhuolto ei ole kovin järjestäytynyttä, kuolinsyitä ei aina merkitä tarkasti. Tosin kirjausvirheitä on varmasti tapahtunut jonkin verran myös toiseen suuntaan, mutta kokonaisuudelle näillä tuskin on mitään merkitystä. Koronaan liittyvää ylikuolleisuutta on tilastoitu jatkuvasti ja mm. Euroopan tilastovirastosta voi seurata Euroopan maiden muutoksia pandemian kuluessa. Luvut ovat annettujen koronakuolemien suuntaisia. Pandemian aikana tilastoissa on myös tietyiltä osin alikuolleisuutta mm. liikenne- ja flunssakuolemien osalta.

Jos koronan leviämistä ei olisi yhtään estetty, olisivat menehtyneiden määrät varmasti aivan toista luokkaa. Siitä on jo hyvä esimerkki tilanteista, joissa rajoitteita ei käytetty tai niitä on merkittävästi vähennetty. Brasiliassa on viime päivinä menehtynyt jopa lähes 3000 ihmistä päivässä, tehoyksiköt ovat täynnä ja hoitopaikoista on pula. Suuri huoli on myös viruksen vaaralliset mutaatiot. Siitä huolimatta rajoitteita ei oteta riittävästi käyttöön ja presidentti vastustaa sulkutoimia. USA:n nykyisen presidentin äskettäin antaman lausunnon mukaan siellä on koronaan jo nyt menehtyneitä enemmän kuin kaatuneita molemmissa maailmansodissa yhteensä. Tosin monet pitävät näitäkin lausumia salaliittoteorioina. USA:ssa kuolee ihmisiä nyt enemmän koronaan kuin syöpään tai sydäntauteihin. Britannian tilastokeskus totesi koronaviruksen aiheuttaneen enemmän kuolemia kuin mikään muu tarttuva tauti yli sataan vuoteen. Espanjan tautiin kuoli 1918 Englannissa ja Walesissä noin 90.000 ihmistä, kun koronakuolemia on nyt jo lähes 130.000. Tosin tämä alue onkin yksi koronan synkimmistä kohteista. Suomessa Espanjan tauti vaati 20.000 kuollutta ja koronakuolemia on nyt n. 800. Erot eri maiden välillä ovat siis suuret ja Suomi onkin selvinnyt koronakriisistä ainakin toistaiseksi todella hyvin.

Tartuntalukujen kriittinen seuraaminen on sen sijaan ymmärrettävästi helpompaa. Sanoihan USA:n edellinen presidenttikin, että kun ei testauksia, ei tartuntoja. Tartuntaluvut nousevat siis luonnollisesti, mitä enemmän testataan, mutta toisaalta testaushan on ainoa vaihtoehto ehkäistä tartuntojen leviämistä. Korkeat tartuntaluvut johtavat myös aina sairaalapaikkojen kohoamiseen ja valitettavasti sen seurauksena menehtyneiden määrän nousuun. Tällöin on kyse mitä suurimmissa määrin ihmishengistä, ei politiikasta! Miten tämä viesti saataisiin ymmärretyksi. Jokainen meistä haluaa saada arvostusta mielipiteilleen ja jokaista mielipidettä pitäisi osata arvostaa, mutta korona-asiassa se on usein melkoisen vaikeaa. Yhtenäistä linjaa ei tunnu löytyvän. Koko koronatilanne on meille kaikille niin uusi, eikä tilanteeseen ole pystytty antamaan riittävästi yksimielisiä ohjeita. Saatu hajanainen tieto on usein ollut erinomainen maaperä kaikentyyppisille salaliittoteorioille.