Nyt koronavirus on saanut iljettävän kaverin, joka on iskenyt viruksille ominaisella iskutavalla myös hevosiin. Kyse on tietysti viime päivinä paljon esillä olleesta Herpes Viruksen (EVH1) erityisen aggressiivisesta, neurologisia oireita aiheuttavasta muodosta. Virus on päässyt leviämään Espanjan Valenciassa pidetyissä, seitsemän viikkoa kestävissä kansainvälisissä kilpailuissa (Valencia Spring Tour 2021). Alun perin kilpailuihin osallistui 1500 hevosta, joista valitettavasti 600 oli ehtinyt poistua kilpailupaikalta ennen kuin alue suljettiin ja eristettiin. Näin ollen virus on todennäköisesti ehtinyt levitä jo useampaan maahan, ainakin Saksaan, Belgiaan, Ranskaan, Ruotsiin, USA:han ja Qatariin, jonne tällä hetkellä on kerääntynyt suurin osa esteratsastuksen maailman huipuista.

Tilanne Valencian kilpailupaikalla on kaoottinen ja tässä vaiheessa seisemän hevosta on jo menehtynyt tartuntatilanteen takia ja lähes sadalla on ollut oireita. Eläinlääkärit ja hevosten hoitajat hoitavat hevosia yötä päivää. Paikalle on saatu eläinlääkäriapua monesta eri maasta ja mm. Ranskasta on tullut tilapäiskarsinoita, joihin voidaan siirtää karanteeniin viruksesta selvinneitä, terveitä hevosia. Terveet ja sairastuneet hevoset on eristetty toisistaan todella tehokkaasti. Virus leviää pääosin pisaratartuntana, mutta myös käsien, vaatteiden ja tavaroiden välityksellä. Tämänkin viruksen etenemisen estämiseksi on siis tärkeää huolehtia välimatkoista ja hygieniasta.

Tilanteen vakavuuden vuoksi FEI on perunut kaikki ratsastuskilpailut 1.3.-28.3. välisenä aikana kymmenessä maassa ja peruutukset laajenevat varmasti moneen muuhunkin maahan. Muutama meneillään oleva kilpailutapahtuma, kuten suosittu Sunshine Tour on voinut jatkua mutta ainoastaan siten, että uusia hevosia ei paikalla saa tulla. Eilen sieltäkin tuli ilmoitus, että kilpailut lopetetaan jo tänä viikonloppuna, koska yhdellä belgialaisella hevosella oli kuumetta ja tautiin liittyviä oireita, joskin EVH1 testi oli negatiivinen. Toivottavasti kyse ei ole jostain uudesta mutaatiosta. Monet ovat jättäneet kilpailupaikan jo suunniteltua aikaisemmin. Satojen ja satojen hevosten kuljettaminen pois Espanjan tuureilta tuo varmasti paljon lisäongelmia. Koko tilanteesta koituu hevosten omistajille ja kilpailijoiden järjestäjille valtavat taloudelliset menetykset. Tässä vaiheessa suurin huoli monella on kuitenkin hevosten hyvinvointi.

Espanjassa tilannetta valvotaan nyt tarkoin.  Ongelmana myös täällä on, että herpesrokotetta ei monissa paikoissa ole enää saatavilla. Kuinka hyvän suojan se hevoselle antaa, on epäselvää. Todennäköisesti neurologisiin oireisiin rokotteella ei ole paljoa vaikutusta. Laumasuojan avulla leviämistä pystytään kuitenkin ainakin joltain osin pienentämään. Toivotaan todella, että tämän viruksen kohdalla päästäisiin estämään sen leviäminen koronaa paremmin. Ihmetystä aiheuttaa, miten tämäkin virus, jota on aina ollut olemassa, juuri nyt on aktivoitunut todella voimakkaasti. Ovatko virukset päättäneet yhteisvoimin laittaa elämämme kaikilta osin uusiksi. Mikä virus mahtaa ilmestyä seuraavaksi?