Eilen illalla kävelin auringon laskiessa Paseolla ja mietin, kaipaanko jotain Suomesta. Listalle ei ainakaan päässyt lämpö, värit ja ympäristön kauneus. Meren läsnäolosta puhumattakaan. Monta muutakin asiaa jäi vertailun ”väärälle puolelle”. Mutta toisaalta muutamaa asiaa kaipaan enemmän ja enemmän. Yksi on asioiden hoitamisen vaivattomuus ja järjestelmällisyys. Toisinaan tuntuu, että Espanja on jäänyt vuosikymmeniä jälkeen virallisten asioiden hoitamisissa. Toivotaan, että EU:n elvytysraha (Espanjalle 140miljardia) tuo tilanteeseen apua, koska sitä on päätetty käyttää lähinnä julkisen sektorin digitalisointihankkeisiin sekä ihmisten kouluttamiseen.

Toimivan byrokratian lisäksi vielä huomattavasti enemmän kaipaan Suomesta rehellisyyttä ja luotettavaa asioiden hoitamista. Oma ikäryhmämme on oppinut siihen, että sovituista asioista pidetään kiinni ja toisen sanaan voi luottaa. Näin valitettavasti täällä ei useinkaan ole. Vaatii mielestäni turhan paljon energiaa löytää ympärilleen ihmisiä, joiden kanssa on helppoa viedä asioita eteenpäin. Ehkä näin on nykyisin muuallakin. Onhan maailmassa valehtelemisesta tullut muoti-ilmiö eikä sen seurauksista tarvitse paljoa välittää. Motiiviksi riittää oman edun tavoittelu. Täällä tilannetta vaikeuttaa se, että Costalle on jatkuvasti (ennen ja jälkeen koronan) tulossa ihmisiä, jotka haluaisivat asua täällä pysyvästi ja löytää itselleen toimeentulon. Yrittäjiä on usein asiakkaisiin nähden liikaa ja monelle tulee houkutus toimia myös hämärin keinoin. Onneksi pidempiaikaiselle onnistumiselle ei tällainen moraalipohja ole kestävä, mutta voi aiheuttaa lyhyellä aikavälillä monelle suuriakin ongelmia.

Uudet nettisivut on tuonut paljon positiivista palautetta. Erittäin hauskaa oli huomata, että sivuilla käy kävijöitä Suomen, Ruotsin ja Espanjan lisäksi mm. USA:sta, Kyprokselta, Italiasta, Saksasta, Irlannista ja jopa Kiinasta. Pitäisiköhän sivuja alkaa kääntää useammalle kielelle. Onko lukijoissa ketään kiinan kielen taitajaa. Jos on, niin ota yhteyttä.