Myös Fuengirolassa on nyt marraskuu ja syksy, joskin aurinko hemmottelee meitä täydellä teholla poikkeustilasta huolimatta. Hedelmäpuiden leikkaus on ajankohtaista, mutta yksinäinen sitruuna sai vielä hetkeksi armonaikaa. Tänään ajattelin tehdä hieman toisenlaisen korona päivityksen ja ottaa esille erilaisia reaktiotapoja, millä yritämme tilanteesta itse kukin selvitä. Koronakriisi voi jatkua vielä kuukausia tai vuosia. Sen leviämistä ei kukaan pysty ennustamaan. Korona on tuonut elämäämme niin uudenlaisen ongelman, että ei ole mitenkään ihmeellistä, että ihmisten mielipiteet tilanteesta vaihtelevat paljon. Ihmiset ovat erilaisia omine taustoineen ja kokevat asiat eri tavoin. Tätä asiaa ei paranna se, etteivät asiantuntijat yhä edelleenkään pysty olemaan monessakaan virukseen liittyvässä tärkeässä asiassa yksimielisiä. Itse olemme helposti arvostelemassa muiden näkökantoja ja esittämässä niihin vastaväitteitä. Olisi kuitenkin ehkä viisaampaa kuunnella muiden mielipiteitä, vaikka ne poikkeavatkin omistamme. Ehkä omat ajatuksemme saisi niistä jopa uutta perspektiiviä.

En oikeastaan ota tässä kantaa minkään mielipiteen puolesta. Kaikki erilaiset suhtautumistavat ovat kovin ymmärrettäviä. Tänään katselimme erästä poliittista ohjelmaa, jossa väitettiin, että jopa kahden tunnin rakentava keskustelu voi vaikuttaa ihmisen mielipiteisiin selvästi. Olisiko tässä joku mahdollisuus?

Osa ihmisistä ajattelee joka tilanteessa positiivisesti, mikä varmasti on ihmistä vähiten kuluttava lähestymistapa. Positiivisen ajattelun on todettu saavan usein ihmeitä aikaan. ”Jos ajattelen, ettei minulle tapahdu mitään pahaa sitä ei myöskään tapahdu”. Valitettavasti pelkkä positiivisuus ei kuitenkaan pysty poistamaan viruksen leviämistä, kuten se ei pystynyt poistamaan esimerkiksi -90 luvun lamaa. Elämä jatkuu myös vaikeissa tilanteissa ja sen jatkumiselle on hyväksi, jos pystymme keskittymään ympärillämme oleviin positiivisiin asioihin. Niitä kun todella onneksi riittää lähes jokaisen ihmisen elämään. Koronaongelmaa ei pidä vähätellä, mutta positiivisuus tuo tilanteeseen lisätoivoa. Positiivisuus onkin erittäin kannatettava suhtautumistapa, jonka puolesta kannattaa tehdä töitä. Valitettavasti siihen ei kuitenkaan kaikilla ole resursseja.

Monelle ihmiselle korona näyttää selvästi toisenlaiset puolensa. Tähän ryhmään kuuluu ymmärrettävästi lähinnä vanhempia ihmisiä. Jatkuva uutisointi ja puheet kriisistä tuo helposti mukanaan huolta. Missä virus leviää ja millä voimalla? Uskallanko enää tavata muita ihmisiä tai onko turvallisinta vain pysyä kotona? Liika pelkääminen saattaa ahdistaa melkoisesti, mutta tuskin sille itse mitään voi. Muiden ihmisten olisi myös hyvä muistaa, että monelle pelko on todellista, vaikka itsestä se tuntuu täysin ylimitoitetulta. Tilannetta ei myöskään paranna muiden ihmisten negatiivinen asenne. Tietyn asteinen pelko saattaa myös olla hyväksi, koska sen avulla suojautumistoimet ovat tehokkaampia. Jos pelko sen sijaan ottaa ylivallan, se tekee helposti elämän todella ahdistavaksi. Pahimpia ovat tietysti tilanteet, jolloin pelkoihin liittyy taloudellisia huolia.

Skeptisyys koronatilanteeseen on melko yleinen ja ymmärrettävä suhtautuminen. Erittäin monen mielestä kriisin hoidossa koko maailma on menettänyt täysin suhteellisuuden tajunsa. Heidän mielestään yhteiskuntien sulkeminen melko alhaisten kuolleisuusprosenttien vuoksi on täysin kohtuutonta ja tuo pitkällä tähtäimellä meille paljon, paljon enemmän ongelmia. Mitä sosiaalisempi ihminen on, sitä vaikeampaa hänen on hyväksyä kaikki voimassa olevat rajoitteet. Monen mielestä he, jotka pelkäävät koronaa, voivat pysyä kotona ja muut sen sijaan elää mahdollisimman normaalia elämää. Melko ymmärrettävä mielipide ainakin, jos ei oteta huomioon, että ilman rajoituksia tartuntaluvut nousevat varmasti täysin hallitsemattomiksi. Oikeat luvut eri maiden tartunta- ja kuolleisuusprosenteista ovat myös jatkuvasti epäilysten alla. Kaikki epävarmuus on erinomainen pohjan erilaisille tahattomille tai tahallisille valeuutisille. Todennäköistä kuitenkin on, että virus on sen verran vaarallinen, että sen vapaa leviäminen toisi tullessaan todella pahoja seurauksia.

Kun koronakriisi pitkistyy, esille tulee yhä enemmän myös rajoituksia ja muita toimenpiteitä vastustavia mielipiteitä. Pelon avulla saadaan helposti leviämään erilaisia ajatusmalleja, jotka voivat jopa horjuttaa turvallisuuttamme ja yleistä järjestystä. Tämä on kuitenkin melko pienen ihmisryhmän reaktiotapa ja sen syntymiseen kelpaa usein mikä tahansa yhteiskunnallinen kriisi. Tätä suhtautumistapaa tuskin pitää kannattaa.

Keskeistä koronakriisissä on muistaa, ettei nyt ole kyse vain minusta tai sinusta, vaan olemme kaikki osa tätä ongelmaa. Maailmassa on nyt menehtyneitä yli 1.2 miljoonaa, mutta ”loppusaldo” voi olla jotain aivan toista. Kausi-influenssa luvut on kauan sitten ohitettu, mutta vielä on pitkä matka maailman pahimpiin pandemioihin. Mahdollisuus on myös, että tilanne lähtee paranemaan onnistuneen rokotteen avulla. Toivotaan, että rajoituksista vastaavat henkilöt osaavat tehdä tässä vaiheessa järkeviä ratkaisuja. Tulevaisuus näyttää, olivatko ne oikeita. Voisimmeko ratkaisuja odotellessa itse helpottaa jotenkin itsemme ja muiden tilannetta? Sen teemme ehkä parhaiten koittamalla edes hetkeksi kuunnella ja ymmärtää myös muiden mielipiteitä ja antaa jokaiselle oikeus omiin ajatuksiinsa. Meillä kun ei todennäköisesti ole käytössä muitakaan hyviä vaihtoehtoja .