HFLOGO
Stübben  .  Black-Horse
item1a1a
item1a1a1a item1a1a1
stubbena item1a1a1a
SATULAN SOVITUS
item1a1a1a
STÜBBEN ETUSIVU item1a1a1a
item1a1b
Satula25cm

Satulan suunitteluvaiheessa täytyy ottaa huomioon hevosen ja ratsastajan erilaiset ruumiinrakenteet ja tarpeet. Satula on kommunikaattioväline, jonka pityää sopia täydellisesti sekä hevoselle että ratsastajalle.

• Ensimmäinen nyrkkisääntö on, että satula kiinnitetään ensimmäiseen ja kolmanteen vastinhihnaan, jolloin paine jakantuu tasaisesti satulan etupäästä takapäähän. Kaksihaarainen satulavyö sopii hyvn tähän tarkoitukseen. Keskellä oleva vastinhihna jätetään varalle. Lisäksi satulaa kannataa käyttää ilman satulahuopaa ensimmäiset 20 tuntia, jolloin se imee hikeä itseensä ja muotoituu hevosen selän mukaisesti.

• Satula ei saa rajoittaa hevosen liikuvuutta. Satula asetetaan sään päälle, jonka jälkeen se siiretään taaksepäin kunnes se lepää lapojen takana. Satulan runko ei saa nousta lapojen päälle häiritsemään lapojen liikettä. Tämän voi tarkistaa kun satula on kiinnitetty satulavyöllä nostamalla hevosen etujalkaa, jolloin etukaaren kohdalla olevan sinisen napin pitäisi jäädä lapojen taakse.

• Kiinnitettynä, satulan etukaaren tulee olla noin 2,5cm alempana kuin takakaari. Satulan alla oleven kanavan tyynyt painuvat hiemen kasaan, joten käytetty satula voi olla hieman matalampi kuin uusi satula. Tällöin ratsastaja pääsee lähemmäksi hevosta. Satua ei saa kuitenkaan koskaan painaa hevosen säkää.

•Satulan leveys valitaan hevosen sään ja selän muodon perusteella. Mitä leveämpi selkä, sitä leveämpi satula. Jos taas kapeaselkäselle laittaa liian leveän satulan, satula painuu liian alas ja painaa hevosen säkää. Jos hevosella on hyvin suora selkä, satulan takaosan ja selän väliin jäävä tyhjä tila pystytään täyttämään erikoistoppauksilla. Niitä kutsutaan gusset paneeleiksi. Näin satula ei jää roikkumaan ilmassa.

• Ratsastaja valitsee istuinkoon oman kokonsa, eli painon ja pituuden mukaan. Istuin ei saa olla liian pieni, koska se rajoittaa ratsastajan apujen käyttöä. Ratsastajan takapuolen ja satulan takakaaren väliin pitää mahtua käden leveys. Siipien pituus määräytyyy ratsastajan jalkojen pituuden mukkan. Siivet eivät saa häiritä ratsastajan pohkeiden käyttöä.

• Satulan toppaaminen on turhaa jos satulan asento on hyvä ja hevonen liikkuu hyvin. Jos hevosen tai ratsastajan ruumiinrakenne on muutuunut rajusti, jos ratsastaja on vaihtanut hevosta tai hevosen liikumisessa on ongelmia ja hevosella on kipuja, kannatta pyytää ammattilainen tarkistamaan satulaa. Toppaamalla pystyy muuttamaan satulaa hieman. Satulaan ei kuitenkaan kannata tehdä rajuja muutoksia, koska silloin satulan muutkin osat pitää säätää sen mukaisesti.

item1a1a1a