BLACK-HORSE Ca KALKKI

Hinta: 7,40 € / 20 €

Pakkauskoko:

900 g (n. 1 kk)

3,5 kg (n. 4 kk)

 

Annostus hevoset:

• 30 g/pv Päiväannoksen hinta: n. 0,17 €

Yleistä:

Black Horse kalkkivalmiste sopii kaikenikäisille hevosille kalkin, magnesiumin ja piin lähteeksi. Kalkki on hevosruokinnan kulmakiviä, mutta ylimääräisen lisän tarvitsevat erityisesti kasvavat varsat ja imettävät tammat. Kalkkia on syytä lisätä myös vanhan hevosen ja luuvioista kärsivän hevosen ruokintaan. Jos ruokinta on hyvin fosfori- pitoista, kuten viljavoittoinen ruokinta usein on, tulisi kalkkia lisätä ruoan joukkoon. Kalsium ja fosfori esiintyvät pääasiallisesti yhdessä, joten niiden toiminnat liittyvät läheisesti toisiinsa. Kalsiumin ja fosforin oikea annostelu on hevos- ruokinnan keskei- simpiä tekijöitä. Kalkkia tulisi aina olla kaksi kertaa enemmän kuin fosforia! Yliannostus fosforia aiheuttaa luiden kalsiumpitoisuuden laskun.

• Tietoisku! Kaurassa on fosforia neljä kertaa enemmän kuin kalsiumia ja vehnäle- seessä sitä on jopa yli kymmenen kertaa enemmän! Heinässä suhde on yleensä oikein.

Tehtävät:

Kalsiumia tarvitaan luuston ja kavioiden hyvinvointiin sekä normaaliin kasvuun. Kalkki osallistuu myös lihasten toiminnossa ja hermoimpulssien siirrossa. Sillä on lisäksi tärkeä tehtävä veren hyytymisen kannalta ja tammanmaidon muodostamisessa. Se edesauttaa myös monien muiden aineiden hyväksi- käyttöä. Magnesiumilla on yhdessä kalkin kanssa tärkeä tehtävä luuston rakenteessa. Kalkkia tulisi ruokinnassa olla kaksi kertaa magnesiumia enemmän. Piitä esiintyy varsin erikoi- sessa seoksessa, jota kutsutaan piimaaksi. Piimaa koostuu kauan sitten eläneiden pieneliöiden jäänteistä, jotka ovat saostuneet erään- laiseksi maaperäksi. Piillä on hyviä vaikutuksia erityisesti kavioiden, nivelten ja ihon hyvinvoinnin kannalta.

• Tietoisku! Kalkin liiallinen annostus voi häiritä muiden tärkeiden kivennäisten imeytymistä!

Puutosoireet:

Kalsiumin puute aiheuttaa erilaisia luustovikoja. Tällaisia ovat luiden pehmeneminen, huokoistuminen, vääntyminen sekä kasvun heikkeneminen. Lisäksi se aiheuttaa lihasten ja hermoston toimintahäiriöitä, sillä kalkin, kuten myös magnesiumin puute hidastuttaa lihasten supistumisreaktioita. Piin puutteellisen saannin epäillään aiheuttavan luiden pehmenemistä, kavioiden kunnon heikkenemistä ja erilaisia iho-ongelmia.

Yleisimpiä kysymyksiä Black Horse Ca-valmisteen käytöstä:

Milloin ruokintaan on syytä lisätä kalsiumia, eli kalkkia?

Kalkkia tarvitaan erityisesti jos kilpahevosen ruokinta on kovin väkirehupainotteista, eikä sitä ole tasapainotettu oikealla kivennäisruokinnalla. Kalkkia on syytä lisätä ruokintaan myös silloin kun heinän kalkkipitoisuus on alhainen tai rehussa on korkea fosforipitoisuus. On kuitenkin muistettava, että pelkkä kalkki ei riitä hevosen lisä- kivennäisrehuksi.

 

BH Ca sisältää:

Kalsiumkarbonaattia 40 %

Piimaata 40 %

Magnesiumoksiidia 20 %

Päiväannoksesta hevonen saa:

Kalkkia 5g

Magnesiumia 4g